Határozott lépéseket sürgetett Ferenc pápa a rohingják érdekében

A katolikus egyházfő Bangladesben ugyan nem nevezte meg a rohingjákat, de egyértelműen utalt rájuk.

MTI
2017. 11. 30. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa bangladesi látogatásán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen határozott lépéseket a mianmari rohingják menekülését okozó politikai válság rendezése érdekében.

A katolikus egyházfő nem nevesítette ugyan a rohingjákat a bangladesi elnök és nemzetközi tisztségviselők előtt mondott beszédében, de nyilvánvalóan erre a mianmari muszlim kisebbségre utalt, amikor azt mondta, hogy „Arakán államból érkezett menekültek”.

Ferenc pápa méltatta Bangladest, amiért annyi áldozatot vállalt a menekültek befogadásával. Sürgette a nemzetközi közösséget, hogy azonnal nyújtson segítséget Dakkának a menekültek ellátásában.

Augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg Arakán állambeli atrocitásai elől. A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, amelyek szemtanúk beszámolói szerint falvakat gyújtottak fel, embereket mészároltak le és nőket erőszakoltak meg tömegesen.

Az egyházfő a hét elején járt Mianmarban, és az ottani katolikus közösség vezetői kérésére ott sem nevesítette a rohingjákat – akiket Rangun hivatalosan bangladesi illegális bevándorlóknak tekint, ezért állampolgárságot sem ad nekik –, de leszögezte: mindenki tisztában van a helyzet súlyával, ennek ellenkezőjét senki sem állíthatja.

Abdul Hamid bangladesi elnök azzal vádolta meg a mianmari hadsereget, hogy könyörtelen atrocitásokat követ el a rohingják ellen. Nemzetközi segítséget követelt a menekültek hazatelepítéséhez, valamint integrációjukhoz a mianmari társadalomba. Hozzátette: országa tárt karokkal fogadta a rohingjákat, de eljött a „közös felelősség” ideje a hazatelepítésükre vonatkozóan.

Mianmar és Banglades néhány napja írt alá egy előszerződést, amely lehetővé tenné az Arakánból elmenekült rohingják hazatérésének lehetőségét. Megfigyelők kételkednek abban, hogy a megállapodást végre is hajtják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.