Hiába a kritikák, erős a lengyel kormánypárt

Növekedett az előző hónapokban a lengyel kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) támogatottsága, amely novemberben 45 százalékot ért el. A fő ellenzéki párt, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 17 százalékára számíthatna, ha most tartanák a választásokat – derül ki a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

MTI
2017. 11. 13. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jog és Igazságosság kormányát két évvel ezelőtt, 2015. november 16-án iktatták be. A 2015 decemberében végzett CBOS-felmérés a PiS támogatottságát 35 százalékra mérte. Eddigi rekordját, 47 százalékos támogatottságot a lengyel kormánypárt a CBOS szerint az idén októberben érte el.

A hétfőn ismertetett felmérés szerint november elején a lengyelek 45 százaléka szavazott volna a PiS-re, ha akkor tartották volna a választásokat.

A felmérésben a második helyen végző, következetes ellenzéki politikát folytató Polgári Platform (PO), valamint a liberális Modern (Nowoczesna, 5 százalék) párt mellett bejutott volna még a parlamentbe a szintén ellenzéki, de az alsóházban olykor a PiS-szel együtt szavazó Kukiz ’15, amely 8 százalékos támogatottságnak örvend.

Az előző választások nyomán a parlamenti alsóházba bekerülő öt tömörülésből a nagy hagyományokra visszatekintő Lengyel Parasztpárt (PSL) nem érte volna el az 5 százalékos küszöböt, a lengyel választók 4 százaléka szavazott volna rá.

A 2015-ös választások nyomán a parlamentből kieső baloldali pártok továbbra is a küszöb alatt maradnának.

A felmérés szerint, amelyet november első hetében végeztek 1016 fős mintán, a választásra jogosult állampolgárok 72 százaléka járult volna az urnákhoz.

Bejelentések szerint Beata Szydlo miniszterelnök a szokásos keddi kabinetülés után értékeli ki félidős kormánya munkáját. Meg nem erősített értesülések szerint a kiértékelésen Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke is felszólalna. Szydlo október végén kilátásba helyezte, hogy a félidős értékeléssel együtt részleges kormányátalakítás is lesz.

A PiS szóvivője, Beata Mazurek viszont a múlt héten elmondta: az átalakítást – amely szerinte inkább a minisztériumok átszervezésével, mintsem lényeges személycserékkel járna – „kissé későbbre” halasztják. Kommentátorok november végén, december elején számítanak a kormányátalakítás részleteinek ismertetésére.

Tüntetés Varsóban

Tüntetést tartottak lengyel igazságügyi dolgozók hétfőn Varsóban, a miniszterelnöki hivatal előtt. Az alkalmazottak magasabb fizetéseket követelnek. A lengyel igazságüggyel persze nem az alacsony fizetések jelentik a legnagyobb problémát, hanem az Európai Bizottság és jogvédők által is keményen kritizált reformtervezet, amelyet a kormány terjesztett elő. Az Andzrej Duda elnök által megvétózott jogszabályok jóval nagyobb beleszólást engedtek volna a törvényhozásnak az igazságszolgáltatás felett. Lengyel sajtóhírek szerint most viszont – többhetes egyeztetés után – előzetes kompromisszumra jutott a Jog és Igazságosság (PiS) párt és Duda az új változatban előterjesztett bírósági törvénytervezetekről. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.