Katonai hatalomátvétel készülhet Zimbabwéban

Páncélozott harcjárművek tartanak Harare központja felé. Vége Mugabe uralmának?

MN
2017. 11. 14. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zimbabwei főváros, Harare felé haladó katonai járműoszlopokról számol be szemtanúkra hivatkozva a Guardian Dél-Afrikában állomásozó afrikai tudósítója. A jelentések szerint páncélozott járművek, a katonai rendőrség gépkocsijai és a zimbabwei katonaság egyéb egységei hajtottak át a külvároson egy nappal azt követően, hogy a fegyveres erők parancsnoka kijelentette: felkészült arra, hogy közbelépjen a menesztett Emmerson Mnangagwa alelnök híveit érintő tisztogatások leállítása érdekében.

A szemtanúk legalább hat páncélozott járműről és katonákkal teli teherautókról tettek említést, amelyek a belváros felé tartottak késő délután, bár később nem volt jele katonai aktivitásnak a város központjában, sem a reptéren, sem pedig Robert Mugabe elnöki rezidenciájánál.

Nem sokkal ezután újabb páncélos hadoszlop jelent meg a bevezető utakon.

Sokan úgy vélik, hogy a katonai mozgás valójában egy folyamatban lévő puccs műveleteit jelenti, amely Mugabe elnök elmozdítását célozza.

Mint ahogy a Guardian megjegyzi, a 93 éves vezetőn kívül nem volt más elnök az ország élén Zimbabwe 37 éve elnyert függetlensége óta.

Zimbabwében azt követően alakultak ki kaotikus állapotok, hogy az elnök menesztette a 75 éves Mnangagwát, aki a felszabadítási háborúk veteránja. Ezzel a lépéssel pedig Mugabe megnyitotta az utat azelőtt, hogy halála esetén 52 éves felesége, Grace Mugabe legyen az utódja.

Ez azonban nem vált ki osztatlan lelkesedést az országban. Constantine Chiwenga tábornok hétfőn figyelmeztetett arra, hogy csapatai „a forradalom védelme” érdekében beavatkozhatnak.

Az elnök uralmát régóta a hadsereg támogatása biztosította, de a függetlenségi háború veteránjait érintő elnöki tisztogatással ennek most vége szakadhat.

A zimbabwei fist lady meglehetősen megosztó személyiség az országban: ahogy a Guardian is kitér rá, az egyébként is kérdéses népszerűségét erősen megtépázta, amikor idén augusztusban a dél-afrikai Johannesburgban rátámadt egy modellre, aki fiai társaságában időzött. Diplomáciai mentességére tekintettel a rendőrségi vizsgálat ellenére távozhatott Dél-Afrikából, de Grace Mugabe és fiainak költekezése, gyanús külföldi ingatlanvásárlásai eleve sok zimbabweit dühítenek, mivel mindeközben az ország súlyos gazdasági nehézségekkel és szó szerint készpénzhiánnyal küzd. A kormányzat ugyanis 2009-ben, a gazdaság összeomlása és hiperinflációt követően, az amerikai dollárt és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, de a külföldi fizetőeszközökből csakhamar hiány alakult ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.