Kitört az Agung vulkán Bali szigetén

A kráterből a hamu négyezer méteres magasságba jutott el. Repülőjáratokat is töröltek.

MN
2017. 11. 26. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kráterből a hamu négyezer méteres magasságba jutott el, a területen sűrű, fekete füst gomolyog, amely a szomszédos Lombok szigete felé halad – írja az MTI.

Bali nemzetközi repülőtere rendben működik, a belföldi és a nemzetközi járatok nem álltak le, mivel a füstfelhő egyelőre elkerüli a légikikötőt. Az ausztrál Jetstar légitársaság ugyanakkor szombat este kilenc járatot törölt. Vasárnap azt közölte, hogy járatai többségét elindítja, mivel vezető pilótái szerint biztonságos a repülés. Ennek ellenére arra figyelmeztettek, hogy gyorsan változnak a légköri viszonyok, ezért nem kizárt, hogy törölnek járatokat.

A BBC beszámolója szerint Lombok szigetén a nemzetközi repülőtér le van zárva. A hamuoszlop miatt maszkot kezdtek osztani a lakosoknak a hatóságok.

Nem emelték a korábban életbe léptetett, második legmagasabb fokú riasztást. Szeptember óta – amikor fél évszázad után először kezdett feléledni az Agung – 25 ezer ember él távol az otthonától. A több mint három kilométer magas vulkán legutóbb 1963-ban tört ki, több mint tíz kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben több mint ezer ember vesztette életét.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakori a szeizmikus tevékenység, mert az ország az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív vulkán és a földrengés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.