Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Korrupcióvadászat: eljárás indult Románia erős embere ellen

Szorul a hurok Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetőjének nyaka körül.

2017. 11. 13. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn szervezett bűnözői csoport létrehozásával, európai uniós források illetéktelen lehívásával és hivatali visszaéléssel gyanúsította Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetőjét.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragneát délelőtt kihallgatták a nyomozóhatóság munkatársai, majd szabadon távozhatott a DNA székházából, ahol alakulata vezető politikusainak és híveinek mintegy félszáz fős csoportja – élen Paul Stanescu szenátorral, miniszterelnök-helyettessel – tüntetett a hatóság ellen, kifejezve szolidaritását a pártelnökkel.

Az ügyészség tájékoztatása szerint Románia erős embere még 2001-ben, a déli Teleorman megye közgyűlésének elnökeként hozott létre szervezett gazdasági-politikai bűnözői csoportot állami pénzek és uniós források eltérítése érdekében. Az ügyben egyébként a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) 2016 szeptemberében kibocsátott feljelentése alapján indítottak eljárást a román hatóságok, felmerült ugyanis a gyanú, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat Teleorman megyei utak felújítására. Dragneához hasonlóan bűnvádi eljárás folyik további nyolc személy, köztük a Tel Drum kereskedelmi társaság vezetői, valamint a Teleorman megyei önkormányzat több funkcionáriusa ellen. A román sajtóban már korábban megjelentek cikkek arról, hogy az útkarbantartó vállalkozás mögött tulajdonképpen a szociáldemokrata politikus áll. Az ügyészség szerint a Tel Drum köré épült bűnbanda több tízmillió euróval megkárosította Románia és az EU költségvetését, Liviu Dragnea pedig több mint félmillió eurót kapott, és más anyagi javakhoz is hozzájutott adomány formájában a cégtől.

A mostani immár a harmadik bűnvádi eljárás a román szociáldemokraták vezére ellen, miután tavaly két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalás miatt az államfő leváltását célzó, 2012-es népszavazással kapcsolatos perben, egy másik ügyben pedig azzal vádolják, hogy okirat-hamisításra bujtogatta munkatársait. Dragnea éppen büntetett előélete miatt nem tölthette be a hőn áhított miniszterelnöki tisztséget a tavaly decemberi parlamenti választás után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.