Liberálissá vált a brit királyi család?

Meghan Markle beházasodása előtt már sok szabályon enyhítettek, a népszerűség a cél.

Földi Bence
2017. 11. 29. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit királyi család öröklési sorrendjében jelenleg ötödik Harry herceg a hét elején bejelentette, elveszi barátnőjét, Meghan Markle-t. A hír bejelentése óta két témáról szólnak a hírek: arról, hogy pontosan mikor lesz a nász, és mennyibe fog kerülni, valamint a menyasszony származásáról és vallásáról. A színészként és modellként is dolgozó – bár nem kifejezetten ismert – Markle ugyanis fehér apa és fekete anya gyermekeként jött világra a kaliforniai Los Angelesben. Markle ereiben – édesapja révén – ír, holland és angol vér is csörgedezik, a brit bulvárújságírók néhány hónapja azt is kikutatták, hogy egyik ősét nem más fejeztette le, mint VIII. Henrik.

A bulvárlapok egyébként már azt a nőt is megtalálták, aki azt a bulit szervezte, amelyen bemutatták egymásnak a jegyeseket. A harminchat éves Markle ráadásul három évvel idősebb, mint Diána hercegnő második fia, mi több, 2011-ben kötött előző házasságát – amelyet egy zsidó férfival, zsidó szertartás szerint kötött – 2013-ban bontotta fel.

A királyi család legszűkebb köreinek tagjai korábban nem vettek el afroamerikai, elvált, idősebb nőket, ez tény. Ugyanakkor indokolatlanok a nem monarchista körökben gyújtott virtuális örömtüzek, melyekkel a királyi család állítólagos liberálissá válását ünnepelték. Pedig voltak már ennek jelei, nem is kevés.

Az utóbbi évtizedekben például egyre gyakrabban fordult elő, hogy nem királyi vérből házasodtak a família férfi tagjai. Nyolcvan évvel ezelőtt VIII. Eduárd király néhány hónapos uralkodás után amiatt kényszerült lemondani a trónról, mert Wallis Simpson személyében elvált amerikai nőt vett nőül – a történet A király beszéde című amerikai filmből is ismerős lehet. A nyolcvanas-kilencvenes években a királyi család kevésbé fontos tagjai után II. Erzsébet fia, Károly herceg választott nemes, de nem királyi famíliából származó feleséget. Diana Spencer beházasodása a királyi családba komoly vitákat generált akkor. Károly herceg mindkét fia, Vilmos és Harry is hasonlóan választott, előbbi Katalin hercegné személyében nem nemesi származású nőt vett el, Harry pedig Meghan Markle-lal tervezi leélni életét. Ám e döntések már csak marginális csoportok ellenkezését váltották és váltják ki.

Akadnak még olyan ügyek, amelyekben a királyi família továbbra is konzervatív. A hercegnői cím például csak a királyi vérből származókat illeti meg, így Katalin hivatalosan nem hercegnő, de lánya igen. A nem királyi származású nők a férjük hercegi címéhez kapcsolódóan nevezhetők hercegnének. A trónöröklési sorrendben első helyen álló Károly Wales hercege, így Diánának járt a Wales hercegnéje cím – amelyet válása után is megtarthatott a szabályok szerint –, de hiába nevezték a köznyelvben Diána hercegnőnek, hivatalos eseményen nem lehetett így hívni. Az egyelőre még bizonytalan, hogy Harry mely vidék hercege lesz – szabad még Albany, Connaught, Clarence és Sussex is, utóbbit tartják valószínűnek –, de az biztos, hogy Meghant csak ennek hercegnéjeként nevezhetik majd.

A fenti példa alapvetően kivétel, a házasságokon túl egy másik nagyon fontos területen tettek liberálisnak is nevezett lépést. 2011-ben több pontos is módosították az akkorra már háromszáz éves trónöröklési szabályokat. Ezek eredményeként megszüntették a sorrendben a fiúutódok elsőbbségét, a 2011. október 28-a után született trónörökösöknél már csupán a születés időpontja számít. Korábban csak akkor ülhetett nő a trónra, ha az uralkodónak nem született fiúgyermeke – mint VI. György esetében, így lett lányából II. Erzsébet királynő. A nők egyenjogúsága mellett a vallásszabadság ügyében is lépett egyet előre a királyi család, hiszen egy másik módosítás értelmében visszakerültek a trónöröklési sorrendbe azok a családtagok, akik korábban római katolikus feleséget választottak: George Windsorról és Mihály hercegről van szó.

Az akkori reformok idején, tehát már hat évvel ezelőtt végigfutott a világon, hogy „liberálissá vált a királyi família”, így Meghan Markle beházasodásakor már nem beszélhetünk erről. A brit uralkodócsaládnak egyébként szüksége van a régi szabályok megváltoztatására, annak ellenére is, hogy a konzervatívok sokszor kritizálják emiatt őket. Méghozzá azért, mert a királyi családot sok támadás éri odahaza és a korona más országaiban is.

Már Nagy-Britanniában is akadnak olyan hangok, amelyek a királyi családtól való megszabadulást zengik, és hosszú távon az sem elképzelhetetlen, hogy Ausztrália és Új-Zéland is köztársasággá válik. Igaz, utóbbi nemrég megválasztott munkáspárti kormányfője, Jacinda Ardern a minap kijelentette, az államforma megváltoztatása egyelőre nem időszerű. Mindenesetre a királyi családnak jól jönnek az afféle népszerűségépítő lépések, mint amilyen Vilmos és Katalin házassága, majd gyermekeik születése volt, valamint Harry és az elvált afroamerikai-zsidó-ír Meghan Markle tavasszal várható egybekelése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.