Marshall-tervvel mentenék meg Afrikát

Búr Gábor szerint menet közben már nincs értelme kerítést építeni, a kiindulási pontnál kell megállítani a migrációt.

2017. 11. 29. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudta, hogy a világban Afrikában növekszik leggyorsabban a munkaerőpiac? – kérdezi a szerdán Elefántcsontparton elstartoló Európai Unió – Afrikai Unió csúcstalálkozó promóciós videójában az Európai Bizottság. Az uniós szervezetre jellemző ez a derűlátás, ami valójában két égető problémára hívta föl a figyelmet: a földrészen tapasztalható népességrobbanásra és a nehéz körülmények között élő, jobbára képzetlen emberek tömegére. Ez a reklám kapott is hideget-meleget a közösségi médiában, pedig az üzenete – hogy Afrika kihívásait csak helyben, fenntartható módon lehetne megoldani – alapjában véve nem volt hibás.

Már ebből is látszik, hogy a csúcstalálkozó körül elsősorban a migráció miatt nagy a felhajtás. Az ENSZ statisztikáiból egyértelműen kiderül, hogy 2017-re – a Törökországgal kötött alku, az útvonalak bezárulása, az unió politikája és a szíriai, iraki hadi helyzet változásának következtében – fordult a trend, és a Közel-Kelet helyett már Afrikából érkezett Európába a legtöbb bevándorló.

Október végi adatok szerint már Szíriát is megelőzi Nigéria (17 487), a harmadik Guinea (12 158), majd éppen Elefántcsontpart (11 966) és Marokkó (9558) következik.

De a jelenség nem csak az európaiakat aggasztja. Lapunknak egy, a csúcstalálkozónak is helyet adó Abidjanban élő újságíró elmondta, Afrika-szerte óriási port kavart a CNN nemrégiben megjelent leleplezése arról, hogy Líbiában rabszolgának adják el a migránsokat. Ő ráadásul úgy tudja, a jelenség korántsem csak Líbiára jellemző, hanem lényegében véve minden országra, amelyet az Európába igyekvők érintenek.

De mit tehet az EU? Egyre többen kezdik fölismerni, hogy csupán segélyekkel nem lehet megoldani a kontinens problémáit. Az új irány egy afrikai Marshall-terv ötlete, európai pénzekkel ösztönöznék a további külföldi befektetéseket. Videójában

a bizottság 4,1 milliárd eurós forrást említ három évre, amitől 44 milliárd euró magántőke beáramlását remélik

– ami első látásra csupán csepp a tengerben.

Lapunk megkeresésére Búr Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense is arra mutatott rá, hogy papíron ugyan van az EU-nak Afrika-stratégiája, de a valóságban a tagállamok korántsem egységesek. Fölidézte: az unió régebbi tagjainak nagy része gyarmattartó ország volt, az újabban csatlakozóknak viszont sosem voltak gyarmataik, így érthető módon a hozzáállásuk is más.

„A régi tagállamok viszont természetesnek veszik, hogy felelősségük a gyarmatosításért, a földrész fejletlenségéért az újakra is átruházódik”

– véli az Afrika-szakértő. Hozzátette: sosem tudta eldönteni az EU, hogy üzleti vállalkozás vagy a lelkiismeretének gyógyítása folyik Afrikában, emiatt aztán Kína, India, sőt már Brazília és az Egyesült Államok is komoly gazdasági befolyást szerzett a kontinensen. Búr Gábor fölhívta a figyelmet arra, hogy az Afrikának szánt fejlesztési pénzek elosztása sem működik jól, hiszen olyan, mint ha „a gazdag országok szegényei fizetnének a szegény országok gazdagjainak”.

A szakember is osztja azt a nézetet, hogy migrációs áradat indulhat meg Európa felé a szubszaharai Afrikából, elsősorban a népességrobbanás miatt, amit ráadásul súlyosbít a vízhiány, a globális felmelegedés. „Az is nyilvánvaló, hogy ez sem az Egyesült Államokat, sem Kínát, sem más régiót nem érint úgy, mint Európát” – mutatott rá Búr Gábor. Úgy látja ugyanakkor, hogy menet közben már nincs értelme kerítéseket építeni:

vagy a kiindulási pontnál állítják meg a migránsokat, vagy „a közlekedőedények törvénye alapján” az akadályokat meg fogják kerülni.

„Vagy az történik, amit saját szememmel láttam Ceutában, Marokkó és a spanyol enklávé határában: hogy a nyugat-afrikaiak öt helyen támadták a kivonuló csendőröket, a hatodikon pedig átmásztak. Pedig ott a magyar kerítésnél jóval komolyabb a határvédelem” – festett borús képet. Az Afrika-szakértő ugyanakkor sietett megnyugtatni, a tömeges migráció egyelőre nem indult meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.