Megállapodott Mianmar és Banglades a rohingja menekültek hazatéréséről

Mianmarból 600 ezer rohingja menekült el augusztus óta Bangladesbe a hadsereg „tisztogatása” miatt.

MN
2017. 11. 23. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes megállapodást írt alá csütörtökön Mianmar és Banglades a rohingja menekültek hazatéréséről – közölte egy magas rangú mianmari tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel. A hírt nem sokkal később a mianmari külügyminisztérium Facebook-oldalán is közzétették. Készek vagyunk minél előbb visszafogadni őket, amint Banglades eljuttatja hozzánk a szükséges dokumentumokat – mondta Mjint Kjaing, a mianmari bevándorlásügyi minisztérium közigazgatási államtitkára.

Az államtitkár azokra a regisztrációs űrlapokra utalt, amelyeken a menekülteknek meg kell adniuk a személyes adataikat, mielőtt visszatérnének Mianmarba. A mianmari külügyminisztérium a Facebookon azt is közölte: a felek megállapodtak abban, hogy a Naf folyó képezi a határt a két ország között. Bangladesi tisztségviselők úgy kommentálták a megállapodás hírét, hogy az „az első lépés” a több százezer menekült visszatérésének folyamatában. Mianmarból több mint 600 ezer rohingja menekült el augusztus óta a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg „tisztogató” műveletei miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája ment végbe. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.

Szerdán kezdődtek egyeztetések Mianmar és Banglades képviselői között a mianmari fővárosban, Najpjidóban a menekültek visszatéréséről. Kérdéses azonban, hogy a Bangladesbe távozott rohingja közösség szeretne-e egyáltalán visszatérni oda, ahol – elmondásuk szerint – az otthonaikat felgyújtották, a nőket megerőszakolták, rengeteg embert pedig meggyilkoltak a mianmari hadsereg katonái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.