Megerősítették: nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe az Urál fölött

Az orosz meteorológiai szolgálat szeptember végén észlete a szennyezést.

MTI
2017. 11. 21. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette az orosz meteorológiai szolgálat, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben szeptember végén az Urál déli része fölött; a Roszatom orosz állami atomhatóság nem tud róla, hogy baleset történt volna az ország valamelyik atomlétesítményében.

Az orosz állami meteorológiai szolgálatot (Roszgidromet) vezető Makszim Jakovenko arról biztosította a közvéleményt, hogy a mért értékek nem jelentenek veszélyt a lakosságra. Leszögezte: az intézetnek nem feladata, hogy kiderítse a szennyezés forrását.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) jelentését, amely november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében. Mindkét ország tagadta, hogy atombaleset történt volna a területén.

A Roszgidromet közleményében azt írta: nagyon erősen szennyezett mintákat kapott két mérőállomástól, az Ural déli részéről szeptember 25. és október 1. között. Az argajasi mérőállomáson az előző havi érték 986-szorosát mérték, míg Novogornijban 440-szeresét. Az időjárás-kutató intézet nem zárta ki, hogy a sugárzás elérte Európát.

A mérőállomások közelében található a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, illetve ipari és kutatási célra használatos radioaktív anyagokat gyártanak. Majakban állítják elő az Oroszországból exportált radioaktív izotópok felét. A nukleáris fűtőanyag termelésével és újrafeldolgozásával foglalkozó, egykor titkos majaki létesítményben történt a világ legsúlyosabb atomkatasztrófája 1957-ben.

A létesítmény vezetői közleményükben tagadták, hogy Majakból szivárgott volna ki a ruténium-106. Azt írták, hogy 2017 folyamán semmilyen formában sem dolgoztak a radioaktív izotóppal. A Roszatom sem tud róla, hogy nukleáris baleset történt volna Oroszországban az elmúlt időszakban. Kazahsztán ugyancsak tagadta, hogy létesítményeiből került volna a légkörbe a sugárzó anyag.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium kedden jelezte: a történtek miatt folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetköz Atomenergia-ügynökséggel (IAEA), és további információkat vár a bécsi székhelyű szervezettől. Október elején, majd az elmúlt két hétben újra kimutatták a ruténium-106-ot Ausztria fölött, bár csak elenyésző és folyamatosan csökkenő mennyiségben.

Az LMP közleménye

A kormány azonnal derítse ki a paksi beruházás kivitelezőjénél, hogy milyen radioaktív felhő kering Európa felett.

Bár a paksi bővítéssel is megbízott Roszatom mindent tagad, de vélhetően az orosz cég egy telephelyéről került a levegőbe az a radioaktív felhő, amire az osztrák hatóságok hívták fel először a figyelmet. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy használja ki remek kapcsolatait, és kérjen azonnali tájékoztatását az orosz féltől a szennyezést eredetéről, és arról tájékoztassa részletesen a magyar lakosságot is.

Az osztrák hatóságok után már az orosz meteorológiai szolgálat is elismerte, hogy néhány hete a megengedett határértéket ezerszeresen meghaladó radióaktív felhőt regisztráltak az Urál felett. A környéken használt fűtőelemeket tároló létesítménnyel rendelkező Roszatom azt állítja, hogy semmit nem tud a szennyezésről, de ez nehezen hihető.

Az LMP szerint az eset újfent bizonyítja, hogy hiába próbálja ezt letagadni a kormány, az atomenergia igenis nagyon veszélyes. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy ne falazzon az orosz félnek, ne vegyen részt az eset eltussolásában, hanem kérjen mielőbb részletes tájékoztatást a szennyezés forrásáról. Elvárjuk továbbá, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy az orosz cég bármilyen a szennyezéssel kapcsolatos adatot vagy információt visszatartott, akkor azonnal mondja fel a paksi bővítésre vonatkozó megállapodásokat.

Ungár Péter

az LMP elnökségének tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.