Mnangagwa: Egy új demokrácia kezdetének vagyunk tanúi Zimbabwéban

„Az emberek hallatták hangjukat. Hangjuk egyenlő Isten hangjával” – mondta Mugabe utódja.

MN
2017. 11. 22. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy „új demokrácia kezdetének vagyunk tanúi Zimbabwéban” – jelentette ki szerdán Emmerson Mnangagwa korábban menesztett alelnök, aki a kedden lemondott Robert Mugabe államfő tisztségének várományosa az afrikai országban. Mnangagwa a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) párt hararei székhelyén mondott beszédet, miután találkozott a párt vezető tisztségviselőivel. Beszédét üdvrivalgással fogadta a székhelyen összegyűlt többezres tömeg.

„Az emberek hallatták hangjukat. Hangjuk egyenlő Isten hangjával” – mondta Mnangagwa, aki szerdán tért vissza hazájába, miután menesztését követően külföldre, Dél-Afrikába menekült. Felszólította népét, hogy tegyék félre nézetbeli különbségeiket, hiszen mindannyian zimbabweiek, országának pedig békére és „munkára, munkára, munkára” van szüksége. A délkelet-afrikai ország gazdasága súlyos nehézségekkel küszködik, ezt kritikusok és megfigyelők Mugabe elnökségének tulajdonítják, jóllehet semmi sem utal arra, hogy a hatalomátvételt ez váltotta ki.

Mugabe részéről komoly taktikai hibának bizonyult az alelnök menesztése, mert a hadsereg pár nappal később államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe helyezték. Rövidesen a ZANU-PF is kihátrált Mugabe mögül, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítását. Robert Mugabe végül kedd este – az alkotmányos eltávolítását célzó eljárás parlamenti vitája alatt – jelentette be, hogy lemond posztjáról.

A ravaszsága és könyörtelensége miatt „Krokodil” ragadványnéven is emlegetett, 75 éves Mnangagwa a hadsereg és több befolyásos, háborús veteránokat tömörítő szervezet támogatását élvezi. A Mnangagwát és elnökségét támogató ZANU-PF-en belüli híveit, Team Lacoste-ként emlegetik, a Lacoste ruhamárkának krokodilt ábrázoló logója miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.