Mugabének vége, a Krokodil visszatért

A korábbi alelnököt, Emmerson Mnangagwát választották meg zimbabwei elnöknek, így egy újabb keménykezű diktátor került az ország élére.

Földi Bence
2017. 11. 19. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap kora délután a zimbabwei kormánypárt, a ZANU–PF megfosztotta elnöki pozíciójától az országot a britektől való függetlenség megszerzése, 1980 óta irányító Robert Mugabét. Helyére a 93 éves exelnök korábbi helyettesét, Emmerson Mnangagwát választották meg, azaz újabb keménykezű diktátor került az ország élére.

De még ne szaladjunk ennyire előre. A bajok akkor kezdődtek, amikor a közelmúltban Mugabe menesztette a „Krokodil” becenevű Mnangagwát az alelnöki pozícióból, és „Gucci Grace” gúnynéven elhíresült feleségét akarta utódjaként látni. Ezt követően döntött úgy a hadsereg, hogy átveszi az ország irányítását, múlt hét szerdán pedig meg is történt a katonai hatalomátvétel Zimbabwében. A 37 éves állam ezzel története első államcsínyét élte át és csatlakozott az afrikai országok többségéhez: a kontinensen Zimbabwével együtt már 37 ma is létező államalakulatban zajlott le sikeres vagy sikertelen puccskísérlet. Ezek sokszor véres események, eddig már harminc kormány- vagy államfő vesztette életét az efféle hatalomátvételekben.

Mugabe ebből a szempontból olcsón megúszta, ráadásul az utcán sem történt vérontás. Lehetséges, hogy mindez másképp is alakulhatott volna. A katonai hatalomátvételt követően Mugabe ugyanis nem kívánta alkotmányos keretek között rendezni a helyzetet, azaz nem mondott le. A katonai hatalomátvétel legitimitását alátámasztandó szombatra nagyszabású tüntetést hívott össze Mugabe ellen a befolyásos veteránszövetség vezetője, Chris Mutsvangwa. A fővárosban, Hararében tartott demonstráción kormánypárti és ellenzéki politikusok mellett civilek ezrei követelték az elnök lemondását. Mutsvangwa ezt követően közölte, amennyiben Mugabe nem enged, „visszahozzuk a tömegeket, akik megteszik, amit ilyenkor szoktak”. A múlt szerda óta házi őrizetben tartott, azóta csak egyszer, egy diplomaosztón felbukkanó elnöktől végül elvették a hatalmat a puccsisták, akik állítják, szó sem volt államcsínyről, hiszen a nép akarata szerint cselekedtek.

Más kérdés, hogy népi forradalom helyett inkább konszolidációként kellene értelmezni a történteket. Egy névtelenségbe burkolózó zimbabwei elemző – aki korábban újságíróként dolgozott az országban – az African Arguments oldalán arról írt, szerinte politikai átalakulásról fölösleges beszélni az ország esetében. Sokkal inkább a ZANU–PF nevű kormánypárton belül hatalmi struktúrák átalakulása vezetett odáig, hogy elmozdították Mugabét a helyéről, de a párt nem fogja rávezetni az országot a demokratikus átmenet útjára. – Amennyiben a korábbi alelnök, Emmerson Mnangagwa lép Mugabe helyébe, ahogy sokan várják, beemel majd néhány ellenzéki figurát a kormányba, hogy meginduljon a pénz beáramlása a nemzetközi támogatóktól és különösen a diaszpórában élőktől – írta a névtelen szerző még a Krokodil hatalomátvételét megelőzően. Szerinte néhány látszatintézkedéstől eltekintve ugyanaz vár Zimbabwére, mint eddig.

Tény, hogy a hetvenöt éves Krokodil sem tűnik könnyű figurának. A felszabadítási harcok során egy olyan csapatot vezetett, amely a vidéken őshonos krokodilról kapta a nevét, innen jött később saját beceneve is. Mnangagwa 18 éves volt, amikor bebörtönözték Rodéziában és az akkor negyven esztendős Mugabe cellatársa lett. A páros azóta volt elválaszthatatlan, afféle mester és tanítvány viszony volt az övék. Krokodil a titkosszolgálat vezetője lett, majd különféle miniszteri posztokat is betöltött. Beosztottjai mind erős kezű vezetőként emlékeznek rá, akinek egyetlen célja volt, mestere diktatúrájának fenntartása.

Csakhogy Mugabe felesége, Grace belekavart ebbe a viszonyba. A kapzsi asszony attól félt, az elnök halála után nem lesz jövője Zimbabwében, ezért Mugabe fő támaszának, Mnangagwának az eltávolításán kezdett dolgozni. Végül Gucci Grace sikerrel is járt, csakhogy a párton belüli hatalmi viszonyokat nem mérte fel pontosan, így az ármánykodás végül a nő férjének bukását is eredményezte, a Krokodil pedig átvette a hatalmat.

Mnangagwa vasárnap kizárta a pártból Grace Mugabét, akit – többekkel egyetemben – vád alá is helyeznek. A további teendőket az alkotmánynak megfelelően hajtják majd végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.