Phenjan nyilatkozata olyan erős, mint a rakéta tolóereje

Kell az ember a földekre, nem lehet mindennap tűzijáték. Meglepő és szomorú okok a rakétateszt mögött.

Kuthi Áron
2017. 11. 29. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem két és fél hónap elteltével végzett rakétakísérletet Észak-Korea, az évben már a tizenhatodikat. A tesztet szinte egy időben igazolta vissza a dél-koreai hadvezetés és az Egyesült Államok. Még a levegőben volt a kelet felé kilőtt rakéta, amikor Donald Trump amerikai elnököt tájékoztatták a tesztről. Akkor még csak a kilövés tényéről és irányáról tudtak neki beszámolni, szerdára derült ki, hogy a rakéta nem repült át a japán Hokkaido szigete felett, mint a legutóbbi, hanem a Japán-tengerbe zuhant. Röppályáján négy és fél ezer kilométeres maximális magasságot érhetett el, és 53 percen át volt a levegőben.

Mindkét adat rekordot jelent a Phenjan által kilőtt ballisztikus rakéták sorában, mert a nyári interkontinentális rakéta nem járt ilyen magasan, a legutóbbi, szeptemberi kísérletnél pedig csak 17 percet repült az egység. Szöul a kilövésre válaszul precíziós rakétacsapásokat hajtott végre gyakorló célpontok ellen. Tokió közölte, a rakéta Japán kizárólagos gazdasági tengeri övezetében csapódott be. 

Nem sokkal a helyi idő szerint kedd hajnali észak-koreai rakétakilövés után jött az ilyenkor menetrend szerinti hivatalos nyilatkozat Phenjantól, amely nem is a rakétakísérlet tényét, hanem a hozzá fűzött ideológiát volt hivatva közölni. Az észak-koreai állami televízióban hírül adták,

Phenjan nukleáris hatalommá vált.

Továbbá mint felelősségteljes nukleáris hatalom és békeszerető állam, Észak-Korea minden tőle telhetőt megtesz a világ békéjét és stabilitását szolgáló nemes célért, és fegyvereit az amerikai imperialisták nukleáris zsarolási politikájával szembeni védekezés miatt fejleszti. 

Phenjannak a nukleáris fenyegetés terén tanúsított, egyre nagyobb aktivitását az is jelzi, hogy míg tavaly az egész évre öt rakétakísérlet jutott, addig az idei év tizenegy hónapjára több mint a háromszorosa. 

A CNN amerikai hírtelevíziónak egy dél-koreai katonai tisztviselő azt nyilatkozta, Phenjan addig nem is érdekelt a diplomácia megszokott nyelvén beszélni az Egyesült Államokkal, amíg be nem mutatta teljes katonai elrettentési palettáját. Ezek szerint most a beszélgetés ideje jönne, de a két ország közötti tartós feszültség miatt biztos, hogy nem így lesz. 

Donald Trump Twitter-reagálásában inkább máris belpolitikai értelmezést talált a rakétakilövésnek. Azt írta, most még fontosabb az amerikai katonaság pénzügyi támogatása, és hogy a demokratáknak nem lenne szabad a költségvetéssel szórakozniuk, azt zsarolásként használva az illegális bevándorlásban elérni remélt pozícióikkal szemben.  

Oroszország szerdán elítélte és provokációként értékelte az új észak-koreai rakétakísérletet – közölte az MTI. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor minden felet nyugalomra intett, nehogy a Koreai-félszigeten kialakuló helyzet a legrosszabb forgatókönyv szerint alakuljon. Peszkov szerint a kísérlet a feszültség további növekedését provokálja ki, ami elodázza a krízishelyzet rendezését. Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Phenjan mérlegeli-e az észak-koreai nukleáris probléma rendezésére Moszkva és Peking által kidolgozott útitervet, a szóvivő kijelentette: „egyelőre nincs ok jelentős optimizmusra”.

Az orosz külügyminisztérium Észak-Koreát rakéta- és nukleáris kísérleteinek felfüggesztésére szólította fel, az Egyesült Államokat és Dél-Koreát pedig arra, hogy ne tartsák meg a december elejére meghirdetett, rendkívüli és példátlan nagyságú hadgyakorlatot. A tárca rámutatott, hogy a lépések tovább súlyosbítják az amúgy is „robbanásveszélyes” helyzetet.

Leonyid Szluckij, az állami duma (az orosz törvényhozás alsóháza) külügyi bizottságának elnöke kijelentette, Moszkva a történtek után nem fogja visszarendelni a jelenleg Phenjanban tárgyaló orosz parlamenti küldöttséget. Szluckij szerint a delegáció azon dolgozik, hogy elejét vegye a feszültség további növekedésének. A képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Észak-Korea egyelőre nem hallgat „az orosz fél felszólításaira”, de reményét fejezte ki, hogy a konfliktus érintettjei körében felülkerekedik a józan ész. 

Mun Dzse In dél-koreai államfő és Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig további ENSZ-szankciókat sürgetett Észak-Koreával szemben, hangsúlyozva, hogy nem tudják tovább tűrni a phenjani rezsim provokációit. Mun Dzse In a tervek szerint Hszi Csin-ping kínai államfőt is nagyobb szerepvállalásra fogja kérni az észak-koreai provokációk megelőzésében, amikor decemberben Kínába látogat. A dél-koreai államfő reményei szerint mielőbb sikerül megszervezni egy hármas találkozót Tokióban Hszi Csin-pinggel és Abe Sindzóval, akit a februári phjongcshangi téli olimpiára is meghívott.

Nem kilövési szezon

A 2011 óta az ország által elvégzett 86 kilövés közül eddig csak öt kísérlet zajlott október és december között, és ez meglepően egyszerű oknál fogva összefüggésben áll a betakarítással. A cudar észak-koreai élelmezési helyzet miatt ugyanis minden emberi erőforrást a mezőgazdasági betakarításra irányítanak át, tehát a katonáknak is ki kell venni a részüket a teherautók megpakolásából. Ez persze nem azt jelenti, hogy Kim Dzsongun a ballisztikus mérnököket küldi a földekre, de az is igaz, hogy egy rakétateszt is sok minden megmozgatását igényli – magyarázta Shea Cotton amerikai Észak-Korea-szakértő a Business Insidernek. 

Az Észak-Korea ellen bevezetett ENSZ-szankciók része az üzemanyag-beviteli tilalom, amerikai vélekedés szerint még a mezőgazdasági munkálatokra, így az ellátásra is hatással lehet a jelentős üzemanyagár-emelkedés. És mivel a katonai járművek is jócskán isszák a dízelt, Kim Dzsongunnak most a kelleténél jobban kell egyensúlyoznia, hogy az erődemonstráció is meglegyen, de a nép se elégedetlenkedjen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.