Politikai botrány a marokkói vandálok miatt

A brüsszeli belváros egy részét módszeresen szétverték a drukkerek a Marokkó–Elefántcsontpart foci-vb-selejtező után.

Arató László
2017. 11. 13. 21:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig ez van Brüsszelben, amikor két afrikai csapat játszik, ez így nem mehet tovább – így fakadt ki Jan Jambon belga belügyminiszter, miután szombat este marokkói származású, randalírozó fiatalok szétverték a belváros egy részét. Marokkó 2-0-ra megverte Elefántcsontpartot, ezzel 1998 óta először kvalifikálta magát a labdarúgó-világbajnokságra. A meccs után két-háromezren gyűltek össze a brüsszeli tőzsdepalota előtt, ott, ahol a legtöbb spontán vagy szervezett demonstráció kezdődik vagy végződik a belga fővárosban. Kivált közülük egy körülbelül 300 fős tömeg, amelynek tagjai módszeres pusztításba fogtak. Közlekedési jelzőlámpákat döntöttek ki, kirakatokat zúztak be, boltokat fosztottak ki, bankjegy-automatát rongáltak meg, kukákat borítottak fel, autók szélvédőjét törték be, két járművet fel is gyújtottak.

A tüzet oltani érkező tűzoltókat is megtámadták, a járműnek és legénységének menekülnie kellett. A tűzoltóautó ablakát betörték, a visszapillantót letörték, az ajtót kinyitották, és ütötték a bent ülőket. Egy szakszervezeti vezető szerint őket tüzet oltani képezték ki, nem erre, ráadásul a rendőrök nem is védték meg őket. Az esettel kapcsolatban a rendőrség rendkívül sok bírálatot kapott, a belügyminiszter vizsgálatot is elrendelt. Ugyanakkor az utcai harcok 23 sérültje közül 22 rendőr volt. A hatóságok két vízágyút is bevetettek, ezenkívül paprikaspray-t használtak, bár állításuk szerint gumilövedékes fegyverük is volt, csak az engedély hiányzott a használatához. Eddig nem gyanúsítottak meg senkit. Azt mondják, a térfigyelő kamerák felvételeit kell még elemezni, de a lakosság segítségét is kérik. Egyetlen nap alatt 160 fotó és videó érkezett a rendőrség e-mail-címére a szombat esti eseményekkel kapcsolatban. A vandalizmust követő napon könnyeivel küszködő flamand bútorbolt-tulajdonos és dühös kebabárus egyaránt felháborodottan kommentálta az eseményeket és sorolta veszteségeit.

Az ügy nagy belpolitikai vihart váltott ki. Belgiumban körülbelül 430 ezer marokkói származású él, sokan másod- vagy harmadgenerációsak. Európa legnagyobb marokkói közössége él itt, ötven százalékuk brüsszeli lakos. A randalírozást eltérő hevességgel ítélték el a politikusok, azonban általában nem származási alapon, hanem életkor szerint fogalmaztak meg kritikákat. A tömegben ugyanis csak fiatal fiúkat, férfiakat lehetett látni, ezért a belga oktatási rendszert is érték bírálatok. A belügyminiszter arról beszélt, hogy „az együttélés megköveteli a tiszteletet”, és hozzátette, hogy ha valakik ennyire nem becsülik az országot, ahol élnek, akkor ott valami nagy baj van az oktatással.

A vandalizmus másnapján civil szervezetek és szakszervezetek demonstrációt hirdettek a kormány szigorú migrációs politikája ellen. Többek között azt mondták, hogy egy papírokkal nem rendelkező munkavállalónak is ugyanannyi joga van a dolgozni, mint bárkinek. Ezen kifakadt a belga migrációs államtitkár: Theo Francken azt mondta, ezek az emberek nem ezen a bolygón élnek, különben nem hasonlítanának össze egy dokumentumok nélküli embert például egy keményen dolgozó kelet-európai kamionsofőrrel. 

A szombat esti eseményeket még elemzik, de a hatóságok határozott válaszokat ígértek. Ugyanakkor a rendőrségi szóvivő elismerte, hogy váratlanul érte őket a támadások intenzitása, s úgy tűnik, erre fel kell készülni a jövőben is. Valóban: a belga hatóságoknak nem árt forgatókönyvet készíteniük arra az esetre, ha jövőre Oroszországban egymás ellen játszik Marokkó és Belgium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.