Puccs után: az őrizetbe vett elnök ellen tüntettek Zimbabwéban

A hadsereget támogató, a házi őrizetben tartott Robert Mugabe zimbabwei elnök távozását követelő megmozdulás volt szombaton a zimbabwei fővárosban, Hararéban. A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától.

MTI
2017. 11. 18. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes résztvevők zimbabwei zászlót öltöttek magukra, míg mások táblát cipeltek, amelyen a Mugabénak távoznia kell felirat volt olvasható. Az egyik tiltakozó azt mondta, csak ünnepelni jöttek, Mugabe lemondását szeretnék elérni.

A zimbabwei társadalom széles körei gondolkodnak hasonlóképpen, közte a Háborús Veteránok Szövetsége, valamint az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért elnevezésű szervezet. Ez utóbbiak korábban haragban álltak egymással.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. Előző nap katonák és páncélozott járművek zárták le a kormányhivatalokhoz, a bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utcákat, és házi őrizetbe helyezték az elnököt.

A puccs tipikus forgatókönyve

Az államcsínyek többnyire rendkívül véres események, nem csoda, hogy az utóbbi évtizedekben Afrikában összesen harminc kormány- és államfő vesztette életét puccskísérlet következtében. Ha kíváncsi rá, hogyan zajlottak az utóbbi évtizedek afrikai puccsai, az arról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

A hadsereg ugyanakkor igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosság előtt elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Pénteken azonban őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját.

A katonaság szombaton felszólította a főváros utcáin menetelő embereket, hogy tartsák be a közrendet, illetve óvakodjanak a provokátoroktól, akik le akarják járatni a Mugabe távozását követelőket. Egyben megköszönték a támogatást, és közölték, hogy folytatódik a Mugabe és felesége környezetéhez tartozók letartóztatása.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök szombaton azt mondta, hogy az afrikai régió támogatja a zimbabwei népet, miután a hadsereg átvette a hatalmat. A politikus óvatos, derűlátó véleménye szerint a helyzetet sikerült erőszakmentesen, békésen rendezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.