Putyin nemzetet épít

Az orosz hatalom a romboló 1917 helyett a népi egységet szimbolizáló 1612-t ünnepli. Tudósítás.

Stier Gábor
2017. 11. 05. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország ünnepel. Immár 12 éve az orosz népet megosztó és megtizedelő november 7. ellenpólusaként a Népi Egység Napját. Moszkva központjában több helyen három napon át koncertekkel szórakoztatják a nagyérdeműt. Közben az „egyek vagyunk” szlogen jegyében szabadtéri kiállításokon mutatják be Oroszország népeinek kultúráját, tájait, szokásait. Vlagyimir Putyin is 1917 októberével állította szembe november 4-ét, amikor 1612-ben népfelkelés szorította ki Moszkvából a behatoló lengyeleket. Az orosz elnök a nemzeti összefogás, a patriotizmus fontosságát emelte ki ünnepi üzenetében, s Kirill pátriárkával közösen helyezett el virágokat a felkelést vezető Minyin és Pozsarszkij emlékművénél. Ennek az ünnepnek még nincs olyan hagyománya, mint egykor a november 7-éknek, ám a Kreml törekvései egyértelműek. Putyin nemzetet akar építeni, s a megosztottság helyett az összefogást, a romboló forradalom helyett az evolúciót, a fejlődést és az építkezést hangsúlyozza.  S a hatalom ennek szellemében mindent megtesz azért, hogy nemcsak ez a viszonylag fiatal ünnep, de a nemzeti egység gondolata is gyökeret eresszen az orosz társadalomban. S mivel az ünnep idén szombatra esett, az oroszok megkapták szabadnapnak a hétfőt is. Így három napon át forog a körhinta, s ingyenes koncerteken szórakoznak a moszkvaiak. Tele volt a neves fellépőket felvonultató show-n a Luzsnyiki, de a fagypont körüli hőmérséklet ellenére is több ezren hallgatták vasárnap este a Vörös tér mellett a kétezres évek elejének sztárduójának, a t.A.T.u –nak az énekesét Julija Volkovát.

A jókedvet a környéket érintő bombariadó sem rontotta el. Az utóbbi hetekben az orosz fővárosban már megszokott, állítólag külföldről, Ukrajnából érkező telefonhívások miatt vasárnap a Bolsojt a Nacional és a Moszkva szállót, valamint a két nagyáruházat, a CUM-ot és a GUM-ot kellett kiüríteni. A biztonsági intézkedések mintegy 10 ezer embert érintettek, ám mikor az esti órákban a tudósító a helyszínen járt, az átlagosnál szigorúbb biztonsági intézkedéseken és a lezárásokon kívül semmi meglepőt nem tapasztalt. Az sem kavarta fel különösebben az orosz  főváros életét, hogy a jobboldali szélsőségesek immár szokás szerint ebben az évben is kivonultak ezen az ünnepen. Mintegy 250 radikálist tartóztatott le a rendőrség.

A Vörös téren ugyanakkor már megkezdődtek az 1941. november 7-ét idéző díszszemle előkészületei. Ekkor a német csapatok már Moszkva határában voltak, s az ennek ellenére, a kitartást demonstrálva megtartott parádéról a katonák egyenesen a frontra mentek. A hatalom ma ezt emeli ki november 7., a katonai dicsőség napján, s a 100. évforduló alkalmából sem tart hivatalos megemlékezést. Az állami tévécsatorna is csak azzal „tiszteleg” az évforduló előtt, hogy Lev Trockijról készült filmjében mutatja be a forradalom pusztítását. A kommunisták azonban készülnek az évfordulóra, s természetesen az idősebbek, akik már csak megszokásból is, legalább egy üveg vodkával leülnek baráti körben iszogatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.