Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Románia ingerülten reagált az amerikai aggodalmakra

Amerikának inkább tiszteletben kellene tartania Románia szuverenitását! – üzenték Washingtonnak.

2017. 11. 28. 18:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes reakciókat, de többnyire elutasítást váltott ki a bukaresti pártok részéről az Egyesült Államoknak a román jogállamiság iránt aggódó állásfoglalása. Az amerikai külügyminisztérium hétfő esti közleményében felszólította Románia parlamentjét: ne fogadja el az igazságügyi törvények napirenden szereplő módosításait, amelyek Washington szerint befolyásolják a korrupcióellenes fellépést, az igazságszolgáltatás függetlenségét és gyengítik a jogállamot. A Heather Nauert szóvivő által jegyzett kommüniké szerint az eredetileg a román igazságügy-minisztérium által kezdeményezett intézkedések veszélyeztetik azokat az eredményeket, amelyeket Románia az utóbbi években elért az igazságszolgáltatás megerősítése, politikai befolyás alóli kivonása terén. Az igazságszolgáltatás működését szabályozó jogszabályok Washington által kifogásolt módosítását december közepéig akarja elfogadni a román balliberális kormánykoalíció, emiatt azonban néhány hete rendszeresekké váltak az utcai tüntetések az ország nagyvárosaiban. A legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács, a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség által egyaránt ellenzett elképzelések szigorúbb feltételeket szabnának a bírói és ügyészi pálya elkezdéséhez, felelősségre vonhatóvá tennék a bírákat, illetve korlátozni akarják az államfőnek a vezető ügyészek és a legfelső bíróság vezetői kinevezésében játszott szerepét.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma úgy fejezi ki magát, ahogy megengedik neki. A parlamentet senki nem akadályozhatja meg a törvényhozásban – reagált a tengerentúli felszólításra Tudorel Toader román igazságügy-miniszter. Alaptalan aggodalomnak és kellemetlen meglepetésnek nevezte az amerikai közleményt a kétkamarás parlament két vezetője, Calin Popescu Tariceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök. Közös állásfoglalásukban a balliberális koalíció társelnöki tisztségét is betöltő politikusok felhívják a figyelmet arra az alkotmányos elvre, miszerint a parlament a nép képviseletében, szuverén módon hozza meg döntéseit, és nem lehet rájuk nyomást gyakorolni. Akadt ugyanakkor ennél keményebb válasz is. Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter leszögezte: a két ország között húsz éve fennálló stratégiai partnerség ismeretében Amerikának még inkább tiszteletben kellene tartania Románia szuverenitását.

Serban Nicolae szociáldemokrata szenátor megkérdőjelezte a közlemény hitelességét, mindazonáltal úgy vélekedett, Románia államfőjének a washingtoni nagyköveten keresztül tiltakozó jegyzékben kellene kérdőre vonnia az amerikai felet. – A hasonló állásfoglalások egyértelműen hozzájárulnak az Amerika-ellenes érzelmek erősödéséhez Romániában – állapította meg a bukaresti felsőház tagja. Az ellenzéki pártok többsége üdvözölte Washington erélyes fellépését, arra figyelmeztetve, hogy jogállamiságot sértő intézkedéseivel a balliberális hatalom elszigeteli Romániát. Itt is akadt ugyanakkor különvélemény: Catalin Predoiu volt igazságügy-miniszter, a jobbközép liberálisok (PNL) parlamenti képviselője elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok külügyi tárcájának hangnemét. Különben számos politikus és elemző epésen megjegyezte, hogy a tengerentúli kommüniké mindössze néhány órával az után látott napvilágot, hogy Klaus Johannis román államfő kihirdette az amerikai Patriot légvédelmi rakéták megvásárlásáról szóló jogszabályt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.