Sao Paulóban az ingatlanárak miatt égnek a nyomornegyedek

Kimutatták, hogy a drágább környékeken sokkal több tűzeset van. A város nem költ a megelőzésre.

Földi Bence
2017. 11. 27. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felipe Ramon egy fogkefével és egy tubus fogkrémmel áll a járdán szomorúan – gyakori látvány az efféle Brazília legnépesebb városában, Sao Paulóban. A 23 éves férfi a brit The Guardiannek nyilatkozva elmondta, a múlt pénteki tűzben megsemmisülő ingatlanja – amely a Campo Belo negyedben található Levanta Saia favelában állt – már a hetedik otthona volt, amely a tűz martalékává vált. Legutóbb 2014 szeptemberében az ugyanebben a negyedben álló Lice favelában égett le Ramon és édesanyja háza. Akkor 264 család vált otthontalanná.

A favelákban – ez a portugál megfelelője a nyomornegyednek – alapvetően rosszak a közszolgáltatások, a lakások sokszor nincsenek rákötve a víz- és a szennyvízhálózatokra, gyakran a szemétszállítás sincs megoldva, az elektromos vezetékeket pedig ad hoc jelleggel húzzák ki a házak között. A hatóságok az elektromos hálózat állapotát, valamint a szeméthegyeket okolják a tűzesetekért, amelyek oltását nehezíti, hogy a favelákban nem könnyű vízzel oltani. Csakhogy felmerült, hogy a tűzesetek nem feltétlenül véletlenek, hiszen sokszor pont a jobban ellátott – a közlekedési hálózatba becsatornázott, iskolákkal, kórházakkal is rendelkező – nyomornegyedekben csaptak fel a lángok.

Az efféle gyanúsítgatások vissza-visszatérően felbukkantak az utóbbi években, így 2012-ben a város vezetése vizsgálatot indított. A vizsgálóbizottság tervezett tizenhárom üléséből csak hatot tartottak meg, a plénum tagjairól pedig később kiderült, ingatlanbefektetők támogatták a városi tanácsi választásokon a kampányukat. A bizottság elnöke, Ricardo Teixeira például 464 ezer brazil reált (37,5 millió forintot) kapott városi tanácsosi megválasztásának elősegítésére egy ingatlankezelő cégtől. A vizsgálat lezárásakor végül arra a megállapításra jutottak, nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a magasabb ingatlanáras favelákban szándékosan történnek gyújtogatások. A végkövetkeztetés nem meglepő abból kiindulva, hogy sok politikus pénzügyi szempontból is kötődik ingatlanbefektetőkhöz, amelyek drága lakóparkokat húznak fel a leégett favelák helyén.

Mostanra bizonyíték is lett. A Guardian Cities és az Agencia Pública közös oknyomozása során készítettek egy elemzést a Sao Pauló-i városi tanács és egy ingatlanközvetítőket összefogó szervezet adatai alapján. A hétfőn publikált elemzésből kiderül, hogy a megérzés helyes volt: valóban a drágább környékeken volt több favelatűz. Sao Paulo 15 legmagasabb ingatlanárú környékének 145 favelájában (amely a város összes nyomornegyedének tíz százalékát teszi ki) 23 tűzeset (az összes 29 százaléka) történt az utóbbi öt évben. 2013-ban a tűzzel sújtott favelák átlagos ingatlanára csaknem dupla akkora volt, mint a többi nyomornegyed átlagára.

A városvezetést nemcsak az ingatlanmágnásokkal való összefonódás miatt éri kritika, hanem azért is, hogy a tűzben elporladó ingatlanok tulajdonosait nem vagy alig segíti. Akkor is csak annak fejében, ha az egykori lakók elhagyják a környéket. Emellett a tűzesetek megelőzésére sem tesz lépéseket a városi tanács, amelynek egy közelmúltban kelt jelentése szerint erre még csak el sem különítettek forrásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.