Tízezrek vonultak utcára a nők elleni erőszakos cselekmények miatt Peruban

A legnépesebb megmozdulást Limában tartották.

MTI
2017. 11. 26. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnépesebb megmozdulás a fővárosban, Limában volt, ahol a felvonulók nemcsak a nők elleni bántalmazások és gyilkosságok rendkívül magas száma miatt fejezték ki haragjukat, hanem tiltakoztak amiatt is, hogy a tettesek felelősségre vonása sok esetben elmarad a latin-amerikai országban.

A megmozdulások szervezői között több feminista és más civil szervezet volt. A felszólalók között volt Arlette Contreras ügyvédnő, aki maga is súlyos bántalmazások áldozata volt. Felhívta a figyelmet, hogy le kell rombolni a „macsókultúrát”, amely elnyomja a nőket.

Patricia Nava, aki a Manuela Ramos nevű feminista szervezet nevében beszélt az EFE spanyol hírügynökségnek, elmondta: erőszakos cselekmények nemcsak az utcákon történnek, vannak olyan nők, akiket a munkahelyükön erőszakolnak meg, de a durva tettek többségét családon belül követik el.

A limai felvonuláson néhány nő félmeztelenül jelent meg, mellei körül felirattal, amelyen az volt olvasható: „Halál a férfiuralomra!”, „A testem csak az enyém!”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-ban közzétett egyik jelentése szerint Etiópia és Banglades után Peru a harmadik helyen áll azon a listán, ahol a nőkkel szemben elkövetett bűncselekmények száma a legnagyobb. A perui hatóságok szerint az év első kilenc hónapjában 134 nőt gyilkoltak meg, és 17 182 feljelentést tettek nemi erőszak miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.