Trump érvényesítette érdekeit az APEC-csúcson

Közös nyilatkozatban sürgették a kereskedelmet torzító támogatások megszüntetését.

MTI
2017. 11. 11. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés tagállamainak vezetői egyetértettek szombaton vietnámi csúcsértekezletükön abban, hogy fellépnek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen, és közös nyilatkozatukban sürgették a kereskedelmet torzító támogatások megszüntetését.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy az APEC huszonegy tagállamának nyilatkozatára rányomta bélyegét Donald Trump amerikai elnök befolyása, aki a kereskedelmi egyezmények átírását szorgalmazza, mert a jelenleg érvényes megállapodásokat az Egyesült Államok számára előnytelennek ítéli.

A nyilatkozat szerint a tagállamok vezetői megállapodtak abban, hogy javítani kell a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tárgyaló, felügyelő és vitarendező szerepén.

A szervezet 2016-os nyilatkozatában nem bírálta a WTO-t – emlékeztetett a Reuters.

Ugyancsak eltérés az, hogy a tavalyi nyilatkozat nem tett említést a kétoldalú kereskedelmekről, az idei viszont hangsúlyozza, hogy fontosak a kétoldalú, regionális és többoldalú megállapodások.

A szöveg változása – összegzi a Reuters – Trump „Amerika az első” jelmondatú politikájának hatását tükrözi.

Donald Trump előnyben részesíti a kétoldali kereskedelmi megállapodásokat a multilaterálisakkal szemben, és egyik első elnöki intézkedéseként kiléptette országát a térség egy másik gazdasági csoportosulásából, a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), amelynek megmaradt tizenegy tagállama azóta nehezen tudja életben tartani a szabadkereskedelmi tömörülést.

Az APEC csúcstalálkozójának otthont adó Da Nangban a TPP tagjai szombaton közölték, hogy sikerült megállapodniuk alapjaiban arról, miként tudnak továbblépni az Egyesült Államok nélkül. „Túl vagyunk a legnehezebbjén” – mondta a vietnámi kereskedelmi miniszter, Tran Tuan Anh.

Oroszország is kész új fejezetet nyitni az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatában, és baráti viszonyt ápolni vele, de rendezni kell a biztonságot érintő régi problémákat, amelyek elsősorban a stratégiai támadófegyverek csökkentéséről és korlátozásáról szóló egyezményekre, illetve a közepes és kis hatótávolságú rakétákra vonatkoznak – jelentette ki Vlagyimir Putyin Da Nangban. Az orosz elnök a vietnámi APEC-csúcstalálkozó befejeztével tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.

Az APEC-csúcs előtt olyan találgatások láttak napvilágot, hogy Vlagyimir Putyin és Donald Trump esetleg tárgyalóasztalhoz ül egymással, de erre nem került sor, csak röviden szót váltottak egymással a rendezvény alkalmával. Putyin protokollbeli nehézségekkel és programjuk összeegyeztethetetlenségével indokolta azt, hogy nem tárgyalhatott Trumppal, de mint mondta, „ez nem borzasztó dolog”. Az orosz elnök szerint lenne miről tárgyalniuk, kezdve a biztonságtól egészen a gazdasági együttműködésig, amely jelenleg „szinte a nullán van”. Mint mondta, korábban a két ország áruforgalma 28 milliárd dollár volt, és most 20 milliárdra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.