Trump Kínával együtt regulázná meg a Kim-rezsimet

Donald Trump 11 nap alatt öt ázsiai országot jár be, közben találkozik a kínai és valószínűleg az orosz elnökkel is.

Buzna Viktor
2017. 11. 03. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken elindult eddigi leghosszabb, tizenegy napos külföldi útjára az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump. Az öt ázsiai országot, Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Vietnamot és a Fülöp-szigeteket érintő körút legfontosabb állomása Peking lesz, a térség hatalmi epicentrumában két napot tartózkodik majd az amerikai elnök. A találkozót április óta szervezik, arról azonban csak találgatások jelentek meg, hogy miről lesz szó a kínai fővárosban. Az amerikai elnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) múlt héten újraválasztott kínai államfő tavasszal találkozott először személyesen, és a két vezető már akkor megállapodott abban, hogy Trump idén tiszteletét teszi Pekingben. Az első találkozó jelentősen lazított az akkoriban feszült kétoldalú viszonyon, miután a két vezető – miként arról maguk is beszámoltak – határozottan jó benyomást tett egymásra. Az azóta eltelt bő fél év alatt Trump megkímélte Kínát a korábban gyakori kirohanásaitól, a kapcsolatok dinamikáját azonban továbbra is Washington két prioritása határozza meg.

Elsőként említendő Észak-Korea megfenyítése: a sikeres atomprogramot folytató ázsiai diktatúra legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, ezért Phenjan megregulázása csak Peking segítségével lehetséges – márpedig ebből Trump presztízskérdést csinált. Ezzel szorosan összefügg a korábban is sokat hangoztatott gazdasági konfliktus. Ez részben a kínai érdekek felé billenő kereskedelmi mérlegben, másrészt az amerikai cégek ipari kapacitásának hazacsalogatásában ölt testet. De augusztusban Trump egy elnöki rendelettel vizsgálatot kezdeményezett a Kínában működő amerikai cégek szellemi tulajdona esetleges ellopásának kivizsgálására is.

Ahogy az amerikai Brookings Intézet elemzésében rámutat, az amerikai elnök politikája nem volt eredménytelen. A „kereskedelmi háborút” vizionáló fenyegetésekre válaszul Kína jelentős nyomás alá helyezte Észak-Koreát, igaz, a szankciós politika eddig hatástalannak bizonyult Phenjannal szemben. Az amerikai agytröszt ugyanakkor arra is rámutat, Washingtonban továbbra is hiányzik a kidolgozott Kína-stratégia. Ezért egyrészt számos más, Kína noszogatását megkövetelő globális kihívás – mint a környezetvédelem vagy az emberi jogok kérdése – elsikkad, másrészt továbbra sem világos, hogy Trumpnak milyen hosszú távú céljai vannak a kétoldalú kapcsolatokkal. Ennek egyik oka, hogy az amerikai elnök stábjában egyaránt jelen vannak Peking-barát személyek, mint az elnök erős befolyású veje, Jared Kushner és a keményebb fellépést szorgalmazó héják, mint a kereskedelmi tanácsadóként szolgáló Peter Navarro. Utóbbiak azonban Steve Bannon főtanácsadó augusztusi távozásával meggyengültek, ezért, mint a Politico napokban megjelent cikkében fogalmaz, nem lehet tudni, hogy Pekingben a keményvonalas tabudöntögető vagy a konstruktív üzletember Trumpot látjuk-e viszont.

Útját mindenesetre az amerikai elnök Japánban kezdi, ahol Abe Sinzó miniszterelnökkel találkozik majd. Az elnök egyben üzent Pekingnek is. A Fox Newsnak adott interjúban pénteken közölte, Japán „harcos nemzet”, ezért nem javasolja Kínának, hogy a szigetországot elsőként fenyegető észak-koreai kérdést súlyosbodni hagyja. Szintén izgalmas lesz Trump vietnami útja. A dél-kelet ázsiai országban az amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsán vesz részt, ahol a tervek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik majd. A Kreml pénteki közleménye szerint a találkozó szervezés alatt áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.