Újabb határokat feszeget a pápa Délkelet-Ázsiában

Aligha a katolikus kisebbség miatt látogatott Mianmarba Ferenc pápa, inkább a muszlim rohingjákért emelhet szót.

Kuthi Áron
2017. 11. 27. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetlen, egyébként Ferenc pápa által kinevezett mianmari katolikus püspök kifejezetten kérte főnökét, hogy legalább látogatása alatt ne használja a rohingja szót, holott egyértelmű, a vatikáni egyházfő épp az őket érő rendszerszintű megaláztatás, üldöztetés miatt érkezett hétfőn a délkelet-ázsiai országba. Az üldözött muszlim kisebbséget jelölő szó Mianmarban lényegében be van tiltva, miután a kormányfői rangú államtanácsos és emberi jogi aktivista, Aun Szan Szú Kji értésére adta a világnak, hogy a szó a nyugalom megzavarására alkalmas, így tartózkodni kell a használatától. Mianmar illegális bangladesi bevándorlónak tekinti a rohingjákat, állampolgárságuk sincs, tehát az állami narratíva értelmében ezek az emberek nem is léteznek. 

Ám az egyházfő látogatásának oka és időzítése felől neki sem lehet kétsége, a katolikusok számaránya az 53 milliós országban elenyésző (1 százalék alatti). A három napos út során Ferenc pápa találkozik a Nobel-békedíjas Szu Kjival, katonai vezetőkkel, buddhista elöljárókkal. A pápát multiplakátok köszöntik az országban több helyen, az egyházfőt a béke és szeretet nagyköveteként aposztrofálja a felirat.

A legnagyobb várakozás értelemszerűen a kormányfő és az egyházvezető kézfogását övezte. Szu Kjit világszerte súlyos kritikával illették, amiért szemet huny a rohingják lakta régiókban zajló tisztogatások felett, és elnézte több százezer rohingja Bangladesbe menekülését. A mianmari vezető biztonsági kihívásokra hivatkozva hagyta ki a szeptemberi ENSZ-közgyűlést is, Ferenc pápa ezen az úton kísérli meg azt a diplomáciai bravúrt, hogy a kormányfőt visszatereli az értelmes párbeszéd útjára. A pápai vizit médiaértéke már önmagában siker a rohingják számára, holott kisebbségi vezetővel nincs tervbe vett találkozó. Ám az egyházfő csütörtökön a szomszédos Bangladesbe utazik, egyértelművé téve, hogy a súlyos humanitárius kihívásokra akarja felhívni a figyelmet. Az országba augusztus óta 600 ezer rohingja menekült, akik menekülttáborokban élnek. 

De nemcsak a muszlim kisebbség miatt fontos a pápai út, a katolikus egyház Délkelet- Ázsiában a terepen mutathatja meg közvetítő szerepét, hiszen Bangladesben, de Thaiföldön is számos menekülttábort működtet, ahol muszlim rohingják találnak menedékre. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.