Újraválasztották a jelenlegi szlovén államfőt

Az előzetes végeredmény szerint Borut Pahor államfő nyerte meg a szlovéniai elnökválasztást.

MTI
2017. 11. 12. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási bizottság által vasárnap este közzétett adatok szerint a függetlenként induló Pahor a szavazatok 52,94 százalékát, kihívója, a szintén független baloldali Marjan Sarec a voksok 47,06 százalékát szerezte meg csaknem százszázalékos feldolgozottság mellett.

Milan Kucan, a független Szlovénia 1992-ben megválasztott elnöke után Pahor az első államfő, aki elnyerte második mandátumát. Sarec az első részeredmények közzététele után gratulált Pahornak a választási győzelemhez.

Az újraválasztott elnök első nyilatkozatában megköszönte szavazóinak, hogy támogatták „a demokráciáért folytatott harcban”. Kiemelte, hogy továbbra is az összes szlovén elnöke akar maradni, ugyanakkor hozzátette: jó politikusként tanult az elmúlt hetek kampányából, és sokkal többet fogja hallatni a hangját az ország számára fontos ügyekben.

A kampányban politikai kérdésekről és társadalmi témákról egyaránt vitáztak a jelöltek, az abortusztól az egyház szerepéig és Szlovénia európai uniós tagságáig.

Pahor tapasztalt politikus: több ciklusban volt parlamenti képviselő, majd európai parlamenti képviselő is, 2008-tól pedig négy éven át miniszterelnök. 2012-ben – nagy meglepetésre – a hivatalban lévő Danilo Türk elnököt utasította maga mögé a második választási fordulóban. Pahor akkor a szociáldemokrata koalíció jelöltjeként, most független jelöltként indult. A második fordulóban két kormányzó párt, a legnagyobb koalíciós partner, a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amelyet Karl Erjavec külügyminiszter vezet, és a Szociáldemokraták (SD) is felhívták szavazóikat, hogy szavazzanak Pahorra, ugyanakkor a Miro Cerar miniszterelnök vezette Modern Közép Párt (SMC) ezt nem tette meg.

Sarec a karrierjét újságíróként kezdte, majd később komikusként szerzett hírnevet. 2010-ben hagyott fel ezzel a foglalkozással, miután saját regionális pártja, a Marjan Sarec Pártja (LMS) színeiben megválasztották polgármesternek. 

A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, a teljes részvétel csaknem 42 százalékos volt a választási bizottság honlapja szerint. Szlovénia történelmében ez volt a legalacsonyabb részvételi arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.