Üzbégek a radikálisok hálójában

Munkanélküliség, korrupció, kemény diktatúra. Üzbegisztán ideális terep az Iszlám Állam toborzói számára.

Stier Gábor
2017. 11. 02. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy csendesedik a helyzet Szíriában, egyre több figyelem irányul Közép-Ázsiára. E régióból érkezett s üzbég nemzetiségű volt a szentpétervári metróban robbantó terrorista, az újévkor Isztambulban mészárlást rendező merénylő és most a New York-i támadó is. Sokak szerint Közép-Ázsia válik a terroristák egyik fő bázisává, ha az Iszlám Állam szétverése után visszatérnek hazájukba az innen érkezett harcosok. Az iszlám faktor a volt szovjet Közép-Ázsia utódállamai közül a legerőteljesebben Üzbegisztánban van jelen, így aztán nem igazán meglepő a pár éve a vízumlottó révén Amerikába érkezett Szajfullo Szaipov radikalizálódása sem.

Munkanélküliség, korrupció, kemény diktatúra. A Szovjetunió felbomlása után függetlenné vált Üzbegisztán mindennapjait e három dolog szövi át már több mint negyedszázada. A nyomor és a megtorlások elől menekülve üzbégek milliói kerestek munkát az elmúlt húsz évben Oroszországban. A tavaly elhunyt vaskezű államfő, Iszlam Karimov hálátlanoknak és lustáknak nevezte ezeket a migránsokat, s ugyanúgy potenciális veszélyként kezelte őket, mint az iszlám vallást. A hitéletet a hatalom szigorú ellenőrzés alatt tartotta. A televízióban tilos volt kiejteni Allah nevét, a mecseteken kívül imádkozókat pedig letartóztatták.

Sőt, vallási fanatikusoknak bélyegeztek minden ellenzékit is, összekapcsolva így a hatalommal szembeni elégedetlenséget és az iszlámot. Amerika a terrorizmus elleni harc hevében értékelte ezt a keménységet, figyelmen kívül hagyva, hogy a mélyszegénység mellett éppen a rendszer könyörtelensége termeli ki a radikálisokat. Ráadásul a vallás lefojtása miatt az üzbégek többsége nagyon szerény ismeretekkel rendelkezik az iszlámról, ezért „könnyű vad” a toborzóknak. Ezért aztán a régióból a legnagyobb számban üzbégek harcolnak az Iszlám Államért, de mint Szaipov példája is mutatja, az iszlamisták vadásznak a „sebezhető” üzbégekre külföldön is.

Az üzbég hatalom politikájának kudarcát jól mutatja, hogy a három ország, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán területén fekvő Fergána-völgy az iszlám radikálisok térségbeli fellegvára, amelynek a tálibok bukása után a szélsőséges mozgalmak rejtekhelyeként különösen megnőtt a szerepe. A medence a régió „lőporos hordója” volt és maradt máig is. Ez az etnikai szempontból is robbanásveszélyes terület ráadásul Üzbegisztán legszegényebb része, ami tovább növeli a feszültséget. Innen indítja akcióit az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma nevű fegyveres szervezet, s itt húzza meg magát az iszlám állam kikiáltását célul kitűző Akramija, valamint a nála is szélsőségesebb Hizb ut-Tahrir is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.