Terrortámadás Manhattanben: a gázoló kapcsolatban állt az Iszlám Állammal

A támadót őrizetbe vették. Egyik ismerőse szerint visszahúzódó volt, ideges, néha agresszív. Ezért magányos volt, és a saját világában élt.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 10. 31. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A legfontosabb részletek:

Nyolcan meghaltak és tizenegyen megsérültek, amikor egy kisteherautó biciklisek közé hajtott New York Manhattan városrészében helyi idő szerint kedd délután. A gázolást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal kiszállt az autóból, és szemtanúk szerint lövést is leadott, miközben azt kiáltotta: Allah akbar. A rendőrség rálőtt a támadóra, majd őrizetbe vette. A férfit hasán találták el a rendőrök, sérülései miatt kórházba szállították.

Később kiderült, a támadónál nem volt éles lőfegyver, egy festéklabdákat kilövő puskával és egy légfegyverrel volt felszerelkezve. A támadót a hatóságok Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították. Saipov Üzbegisztánból érkezett az Egyesült Államokba 2010-ben. A CNN szerint a gázoláshoz használt teherautóban angol nyelvű üzenetet találtak, amely azt közli, hogy a támadást az Iszlám Állam nevében hajtja végre az elkövető.

A Fox News híradása szerint az a mecset a New Jersey-i Paterson városban, ahová a 29 éves gyanúsított járt, a New York-i rendőrség megfigyelése alatt áll már 2005 óta. A rendőrség a hírcsatornának megerősítette: a férfi nem amerikai állampolgár. Patersonban élt, amely 40 kilométerre van a támadás helyszínétől.

Sayfullo Saipov egy „megrontott, hitvány alak, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és az Egyesült Államokban radikalizálódott” – erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerdán a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva. Hozzátette: a merénylő „a magányos farkas modellje”.

Az amerikai hatóságok adatai szerint a merénylő az Egyesült Államokba érkezése után kezdett el informálódni az Iszlám Államról és az radikális iszlamizmusról – mondta a belügyi szervektől kapott tájékoztatása alapján, de más részleteket nem közölt a jelenleg is folyó nyomozásról. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a merénylet nem fogja elhinteni a terrorfélelmet a New York-iak körében.

Saipov, akik az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott, 2013 márciusában feleségül vett egy üzbég nőt. Házassági anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten taskenti születésűek. Ohio államban a férfi bejegyeztetett két vállalkozást is, az egyiket 2011-ben, a másikat 2013-ban teherautósofőrként, gépkocsivezetői engedélyét Florida államba állították ki – az amerikai közlekedési minisztérium adatbázisa szerint.

Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte, a társaság megvizsgálta Saipov tevékenységét a cégnél, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast.

Volt azonban számos közlekedési kihágása. 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.

Saipov az első vizsgálatok szerint nincs jelen a közösségi médiában.

A rendőrség már kedden kihallgatta őt a kórházban, még az előtt, hogy megműtötték, de nem közöltek részleteket esetleges vallomásából.

A férfi egy ismerőse, akinél korábban lakott, a The Cincinnati Enquirer napilapnak elmondta, hogy a férfi mindig dolgozott. Nem járt társaságokba, mindig hazament pihenni, majd ismét munkába ment. „Saipov spontán módon lett vallásos. Az Egyesült Államokban kezdte tanulmányozni az iszlámot, mivel azt nehezen tehette meg hazájában Üzbegisztánban, ahol szigorú ellenőrzés alatt áll az iszlám tanulmányozása” – mondta el a Reuters brit hírügynökség tudósítójának az Ohio államban lévő Stow város üzbég közösségének egy tagja, Mirrakhmat Muminov, aki jól ismerte a férfit, és többször beszélt vele az elmúlt hónapokban.

A két-három éve Stowban élt férfiról Muminov elmondta, hogy nehezen illeszkedett be az Egyesült Államokban, kevés barátja volt, rossz kommunikációs képességekkel bírt, és az angolja is rossz volt. „Visszahúzódó volt, ideges, néha agresszív. Ezért magányos volt, és a saját világában élt. Nem volt népszerű” – tette hozzá. Muminov úgy tudja, hogy néhány hónappal ezelőtt született meg Saipov harmadik fia.

Üzbegisztán felajánlotta segítségét a merénylet kivizsgáláshoz. Az ország elnöke azután jelentette be, hogy segítenek az amerikai hatóságoknak, hogy kiderült, a terrortámadás feltételezett elkövetője üzbég állampolgárságú – írja a Financial Times. „Üzbegisztán a maga részéről kész arra, hogy minden erővel és eszközzel segítse a terrorcselekmény kivizsgálását – mondta Shavkat Mirziyoyev államfő szóvivője az orosz Interfaksz hírügynökségnek. – Semmi sem igazolhat egy ilyen kegyetlen bűncselekményt. Határozottan elítéljük az extremizmus és a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását.”

Szerdán Twitter-bejegyzésben Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke úgy fogalmazott: „Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!” A politikus azután tette közzé mikroblogbejegyzését, hogy John Kelly kabinetfőnök részletes tájékoztatást adott a támadásról.

Trump a Twitteren jelentette be, hogy utasította a belbiztonsági minisztériumot (Homeland Security), hogy szigorítsa tovább a már érvényben lévő, az USA-ba érkezők szűrésére szolgáló „extrém” átvilágítási programot. További részleteket a szigorítás lehetséges mikéntjéről az elnök nem közölt.

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért megállították a gyanúsítottat, és azonnali segítséget nyújtottak „az aljas támadás áldozatainak”. A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) munkatársaival.

###HIRDETES###

Egy Twitteren keringő videofelvételen a támadás kapcsán földön fekvő emberek és összetört biciklik láthatók. A The New York Times videóján több képsor is látható közvetlenül a gázolás utáni rendőri akcióról és a helyszínről.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy egy fehér platós kisteherautó szándékosan, rendkívül nagy sebességgel hajtott a kerékpársávba, és több embert elütött a Stuyvesant középiskolánál, majd belerohant egy iskolabuszba. Az egyik szemtanú legalább tíz lövést hallott.

A teherautót a Home Depot cégtől bérelték, a vállalkozás szóvivője megerősítette, hogy valóban egy bérbe adott járművükkel gázoltak Manhattanben; a cég együttműködik a hatóságokkal.

Bill de Blasio, New York polgármestere a helyszínen azt mondta, terrortámadást hajtottak végre a városban, mellyel ártatlan embereket vettek célba. Kérte, hogy ha bármi gyanúsat észlel a lakosság, azt azonnal jelentse a rendőrségnek. Beszélt arról is, hogy a következő napokban megerősítik a rendőri jelenlétet a városban.

A hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, a Szövetségi Nyomozóiroda is csatlakozott az incidens kivizsgálásához.

Utoljára 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás New Yorkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.