Vége Angela Merkel koalíciós tervének

A liberálisok szerint nem engedhetnek elveikből, ahogy azt sem várhatják el, hogy a többiek adják fel identitásukat.

Techet Péter
2017. 11. 20. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap éjfélkor lépett a kamerák elé Christian Lindner, a liberális Német Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke, mögötte nyúzott arcú, fáradt párttársai. Miközben az új német kormányról szóló tárgyalások zajlottak egy berlini kormányépületben, a liberálisok magukra hagyták tárgyalópartnereiket. A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Szövetség ’90/Zöldek politikusai is az élő tévéközvetítést nézve tudták meg: a liberálisok, akikkel négy hete tárgyaltak mindennap késő estébe nyúlóan, mégsem akarnak részt venni a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányban.

Az FDP-elnök szerint nem engedhetnek elveikből, ahogy azt sem várhatják el, hogy a többiek adják fel identitásukat. Főleg a Zöldekkel álltak folyamatos vitában a német liberálisok. A menekültpolitikában a szabad demokraták a családegyesítés tilalmát; az adópolitikában a felső középosztálynak kedvező változásokat és a keletnémet területeket segítő szolidaritási adó kivezetését; a közlekedéspolitikában a dízeljárművek további engedélyezését; az energiapolitikában a zöldenergia állami támogatásának mérséklését; a külpolitikában egy Moszkva-barátabb irányvonalat; az Európa-politikában pedig Emmanuel Macron francia elnök föderatív terveinek elutasítását követelték. A liberálisok a legfontosabb területeken a Zöldek programpontjaival homlokegyenest ellenkező álláspontot vallottak. Ám az ökopárt kész volt számos kompromisszumba belemenni. Vasárnap estére az előzetes hírek szerint már csak a menekültpolitika maradt volna a vitatéma. Ellenben az FDP szerint semmiben nem történt előrelépés: ők „flexibilisebb társadalmat, nagyobb egyéni felelősséget, trendfordulót” akartak volna, de végül nem látták a többiekben a hajlandóságot. Mindazonáltal Christian Lindner csak általánosságokban beszélt, nem árulta el hétfőn sem, mely konkrét ügyek miatt álltak föl végül az asztaltól. A Zöldek szerint az FDP tudatosan készült a tárgyalások szabotálására. Julia Klöckner, a CDU alelnöke is „megtervezett spontaneitással” vádolta Lindneréket. Angela Merkel kancellárt is meglepte az FDP döntése, hétfőn hajnali egykor tartott sajtótájékoztatóján láthatóan szomorú arccal mondta: „Mélyen utána kell gondolnunk, merre tartson Németország.”

Három kiút látszik a politikai válságból. A CDU újra megpróbálhatja rávenni nagykoalícióra a Németország Szociáldemokrata Pártját (SPD) – de erre Martin Schulz pártelnök már kora reggel határozott nemet mondott. Kisebbségi kormányt is alakíthat Merkel, de a parlamenti erőviszonyok ahhoz most túl bizonytalanok. Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt persze kajánul bejelentette, hogy kész támogatni egy tisztán jobboldali CDU/CSU–FDP kisebbségi kormányt – föltéve, hogy nem Merkel a kancellár. Ám a CDU a jelenlegi helyzetben nem akar egy pártbeli utódlási harcot is megkockáztatni; így ragaszkodik Merkelhez. A legvalószínűbb forgatókönyvnek így a jövő tavaszi előre hozott választás látszik. A jelenlegi válságból Merkel mindenképp meggyengülve fog kijönni, míg az AfD-nek nagy lehetőséget jelent. A liberálisok és a Zöldek eredménye is javulni fog, szavazóik ugyanis díjazták pártjuk tárgyalási stílusát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.