A spanyol nagykövet nem tud „Soros-tervről”

José Ángel López Jorrín szerint Madrid bármiről hajlandó volt tárgyalni a katalánokkal, kivéve a függetlenséget.

2017. 12. 21. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A spanyol kormányfőnek többször volt lehetősége, hogy leszerelje az egyre irreálisabb katalán törekvéseket. Miért nem lépett korábban Mariano Rajoy?
– A madridi kormány arról tárgyalt a katalán vezetéssel ebben az időszakban, hogyan segítsen kifizetni adósságait, hogy el tudja látni a közszolgáltatásokat, és folytatni tudja infrastrukturális beruházásait. De a Generalitat tudatosan elhallgatta ezt a párbeszédet. Madrid többször megértésre szólította a katalán politikusokat, hajlandó lett volna tárgyalni azokról a kérdésekről, amelyekről a Generalitat felvetett neki, a függetlenségi referendumot kivéve, mert nem illett az alkotmányos keretek közé. És sajnos – minden bizonnyal ez lehetett a legnagyobb akadály – az előző katalán kormány csak az ügydöntő függetlenségi népszavazásról akart tárgyalni; de a spanyol kormány nem tárgyalhat a nemzeti szuverenitásról, amelyről az alkotmány értelmében kizárólag a spanyol nép dönthet.

– Miért csak a törvénytelen katalán függetlenségi referendum után állt elő azzal a javaslattal, hogy mégis megadja Katalóniának azt az autonómiabővítést, amelytől 2010 nyarán megfosztotta? Hiszen ezzel megadta a kezdő lökést a függetlenségi folyamathoz.
– Először is: 2010-ben nem szüntették meg az autonómiát, Katalónia az 1978-as alkotmány és autonóm alaptörvényének elfogadása óta európai szinten, de a világon is példa nélküli önkormányzattal rendelkezett a föderális felépítésű országok körében. Ez az autonómia sosem szenvedett csorbát, a katalán országrész önkormányzatának hatáskörei csak erősödtek az eltelt negyven év alatt. Másodszor: októberben a madridi kabinet bejelentette a katalán kormánynak, hogy kész átgondolni vele a területi modellt, hogy dolgozzanak együtt a többi politikai párttal az alkotmányos kereteken belül, a parlamentben. Ugyanis alkotmányunk lehetővé teszi a módosítását, de mindig a benne meghatározott törvényeket és határokat tiszteletben tartva, amelyeket mindenkinek be kell tartania, különösen a közhatalmat gyakorlóknak.

– Ezért léptek fel a rendőrök és a csendőrök olyan durván a szavazók ellen?
– A biztonsági erők szakszerűen és arányosan léptek fel, és – ez a legfontosabb – bírósági határozatot hajtottak végre, hogy megakadályozzák egy törvénytelen népszavazás megtartását, mivel a tartományi rendőrség vezetése tudatosan elhanyagolta feladatait. A Generalitat hamis állításai a több mint nyolcszáz sérültről ellentétben álltak a valósággal, miszerint négy sérültet láttak el másnap kórházban. Ismertek azok a felvételek is, amelyeket október elsején a rendőrségnek tulajdonítottak, de igazából 2011-es, 2012-es és 2013-as felvételek, és néhány ilyenen az autonóm rendőrség, a Mossos d’Esquadra tagjai láthatók.

– Mariano Rajoy hol egyetért az alkotmány módosításával, hogy rendezze a katalán kérdést, hol visszatáncol. Miért változtatja álláspontját ilyen gyakran?
– Ahogy az előbb említettem, a miniszterelnök elfogadta, hogy együtt dolgozik majd az alsóház többi pártjával az új területi modellen anélkül, hogy előre meghatározná ennek a közös munkának a végeredményét. Tudomásom szerint sosem ellenzett ilyen lehetőséget. Az alkotmány módosítása igen fontos és kényes döntés, amely megköveteli, hogy tárgyaljon egymással az összes politikai erő, és a szavazópolgárok is jóváhagyják. Éppen a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) javaslatára alakult meg a parlamentben egy bizottság, amely tanulmányozhatja ezt a lehetőséget. Sőt, a Néppárt (PP) abba is belement, hogy a PSOE egyik tagja legyen az elnöke.

– A függetlenségpárti Katalónia minél több migránst akar, Madrid viszont nem. Soros György a spanyol belpolitikára is hatással van?
– A madridi kormány folyamatosan hangoztatta megegyezési készségét az EU tagállamaival kötött megállapodások ügyében, hogy enyhíteni lehessen a menekültválságot. Sok éve együtt dolgozik azokkal az országokkal, ahonnan a nem hagyományos bevándorlók érkeznek, és amelyeken csak átutaznak. Az együttműködés célja, hogy megkönnyítsék az észszerű migránsmozgást, és segítsék azoknak az országoknak a fejlődését, ahonnan elindultak ezek a bevándorlók, továbbá megkönnyítsék az érkezőknek a spanyol társadalomba való beilleszkedését is. Napjainkban elismerést kapunk Európától a vándorlás mozgásait kezelő rendszer jó működéséért, amely mintául szolgál máshol is, hogy így kezeljék ezt a jelenséget a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében is. Végeredményben nem lehet azt állítani, hogy Spanyolország és kormánya ellenezné a bevándorlást, inkább a rendezett és törvényes körülmények közötti befogadás híve. Ami pedig Soros Györgyöt illeti, mi nem tudunk semmilyen Soros-tervről, legalábbis abban az értelemben, hogy bevándorlókat hozna Spanyolországba.

– A közismerten katalán függetlenségpárti Pep Guardiola szeptember végén is azt nyilatkozta, hogy adott esetben el tudja magát képzelni a spanyol válogatott szövetségi kapitányának. Ön szerint megtörténhet?
– Nehéz válaszolni erre a kérdésre. Csodáljuk Guardiola urat, a nagy játékost és szakvezetőt. Nem akármilyen sikereket ért el a Barcelonával, a Bayernnel, és most a Manchester Cityvel, amellyel húsz mérkőzés óta veretlen. Én is hallottam, amit Pep Guardiola mondott, hogy elgondolkozott a spanyol válogatott irányításának lehetőségén. De azt is hallottam tegnap vagy tegnapelőtt, hogy politikai pályára lép, ha befejezi edzői pályafutását a Cityben. Ezért ebből a szempontból inkább az a valószínű, hogy valamelyik politikai pártban látjuk viszont Guardiolát, és nem egy másik klub vagy a spanyol válogatott élén. Guardiola nagyon sikeres edző, és elért eredményeit az egész világon elismerik, de attól tartok, hogy nem én vagyok a legmegfelelőbb ember, aki meg tudja mondani, milyen lehetőségei vannak a nemzeti válogatott szakvezetésére.

– Az Adidas olyan mezt tervezett a spanyol válogatottnak, amelyben a köztársasági színek szerepelnek, holott az ország államformája az alkotmányos királyság
– Sok vitát gerjesztett ez a mez. Szerintem a spanyol nemzeti válogatott mezében nincsenek köztársasági színek. Amennyire tudom, az ön által említett mezen a vörös, a sárga és a kék szerepel. A kék szín hagyományosan a nemzeti válogatott mezének színe. A második köztársaság zászlajában nem kék, hanem bíborszín van, és ilyen ezen a mezen nem látható. A La Roja mezének színe hagyományosan vörös, a nadrág kék, a sportszár pedig fekete. Most megpróbálták egy sávban egyesíteni a három színt két sorban úgy, hogy a vörös a domináns. Lehet, hogy valaki össze tudja keverni a piros-kék színt és a bíbort, de nem ez volt a szándék, és nem is ez a szín került fel rá.

– A berlini fal leomlása, és a szovjet tábor szétesése után a volt szocialista államok követendő példaként tekintettek Spanyolországra, ahol békésen zajlott a diktatúrából a demokráciába való átmenet. Spanyolország mit tanult térségünk elmúlt huszonhét évéből és a korábbi előtörténetből?
– Spanyolországban a demokratikus átmenet idején az ország vezetői azon igyekeztek, hogy előrenézzenek, és szilárd demokratikus rendszert építsenek, nem akartak a visszavágás és a revizionizmus hibájába esni. A berlini fal leomlása, és a Szovjetunió felbomlása után véleményem szerint Európának ugyanezt a folyamatot ajánlották fel: az együttélés rendszerének építését a demokratikus szabadságjogok keretei között. A demokrácia új megerősítése ugyanis a diktatúrák és más totalitárius rezsimek elutasításával jár együtt. De ez olyan feladat, amely minden európaitól mindennapos erőfeszítést vár el. Szerintem az a fő tanulság, hogy naponta kell megküzdeni a demokráciáért és a szabadságért, és közben vigyázni is kell rá.

– Egy éve a brit állam uniós távozásának közelsége miatt nagyon felértékelődött Spanyolország szerepe Németország szemében. Spanyolország miben, hogyan tudja majd pótolni Nagy-Britanniát?
– Spanyolország nem akar Nagy-Britannia helyébe lépni, minden tagállam a maga adottságaival és lehetőségeivel segíti az Európai Uniót. Nagy-Britannia már belépése óta sokban hozzájárult az EU erősítéséhez. Kilépése nagy veszteség, sajnáljuk is; de ez a brit nép döntése, amelyet tiszteletben tartunk. Most a jövőre kell gondolnunk, és a spanyol kormány szerint ki kell használni ezt a momentumot, hogy új lendületet adjunk az európai integrációnak a még több Európa elérése érdekében. Néhány hónapja még huszonnyolc tagállam építette az Európai Uniót, hamarosan csak huszonhét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.