A videojáték-függőség betegség, mondta ki a WHO

E-sport és szenvedélybetegség egyben?

MN
2017. 12. 27. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videojátéktól való függőség lelki betegség – nyilvánította ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete. A szenvedély mentális betegséggé nyilvánítását az Index vette észre a szervezet kiadványában.

Mint a portál beszámol róla, a világszervezet kiadta az International Classification of Diseases nevű ajánlásának 2018-as évre érvényes, 11. kiadását (pontosabban ennek a még nem végleges vázlatát). Ebben a mentális zavarok között sorolják fel a videojáték-függőséget. Ez azért is érdekes, mert a pszichológusok és pszichiáterek bibliájának számító Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders legutóbbi, 2013-as kiadása még csak annyit írt róla, hogy a téma további kutatása szükséges – írják.

A WHO ajánlása a játékfüggőséget nem különbözteti meg online vagy offline játékok szerint, és három jellemzőjét írja le:

1. A beteg elveszíti a kontrollt a játék felett.

2. A játéknak egyre nagyobb prioritást ad az életében az egyéb tevékenységek kárára.

3. Annak ellenére folytatja a játékot, hogy annak negatív következményei vannak az életére.

Az ajánlás hangsúlyozza, hogy mindez nem jelenti azt, hogy aki sokat foglalkozik videojátékokkal, az automatikusan betegnek minősül, a diagnózis feltétele, hogy a játék kontrollálja az illető életét, és ne fordítva.

Mint korábban hírül adtuk, a visegrádi országok „e-sport”-nak nevezett videojáték-bajnokságát éppen Magyarország rendezi meg először jövő tavasszal.

A videojáték sportágként, illetve e-sportként való elismerését mintegy 2 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a Digitális jólét program keretében.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.