Az ENSZ kvótáját még önként vállalta az EU-val hadakozó kormány

Magyarország eddig mintegy két tucat szíriai menekültet fogadott be a világszervezet rendszerén keresztül.

Földi Bence
2017. 12. 02. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti többség támogatja Dánia integrációs miniszterének törvénymódosítását, amelynek célja, hogy sorozatban harmadik alkalommal mondjon nemet a skandináv ország az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) menekültkvótájára. Inger Stojberg miniszter kedden azt mondta, azért állították le 2016-ban a menekültek befogadását, mert „egy kis szusszanásra van szüksége” az országnak.

Az ENSZ menekültügyi rendszere több szempontból különbözik attól a menekültkvótától, amelyről a magyar kormány beszél. A legfontosabb, hogy ebben Magyarország részt vesz.

– A szíriai válság kapcsán az elmúlt években a programnak részese Magyarország is, amely mintegy két tucat szíriai menekültet fogadott be a háború sújtotta országgal szomszédos elsődleges menekült országokból

– közölte lapunkkal az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Budapesten található Közép-Európai Regionális Képviseletének szóvivője.

Igaz, a szervezet honlapján található összesítés a 2012–2016 közötti időszakban 11 befogadott menekültről ír Magyarország kapcsán, akik közül egy iráni állampolgár volt, a többiek szíriaiak. Simon Ernő elmondta, a koordinált áttelepítési program keretében az érintetteket egy már menedéket adó országból telepítik át, mert ott veszélyben vannak akár közvetlenül, akár az által, hogy alkalmasint erőszakkal visszaküldenék őket a hazájukba, ahonnan bizonyítottan az életveszély elől menekültek el. Illetve ugyanez az áttelepítés a lehetőség arra, hogy a programban részt vevő országok átvállaljanak valamennyit az elsődleges menekült befogadó országok terheiből.

Simon Ernő azt is megemlítette, ez a fajta menekültáttelepítési rendszer évtizedek óta létezik, sőt már az első világháború után az UNHCR elődszervezetének segítségével talált új otthonra mintegy egymillió ember.

– Ilyen jellegű áttelepítési program keretében kerültek a végső befogadó hazájukba 1956 után a magyarországi menekültek is,

méghozzá az országok által vállalt önkéntes kvóták alapján – tette hozzá az UNHCR magyarországi szóvivője. Azonban leszögezte, „ezeknek a kvótáknak nincs közük a ma egyebek között a magyarországi politikai közbeszédben emlegetett kvótákhoz, mivel azok az EU szintjén vannak napirenden, míg itt ENSZ-programról van szó”. Fontos, hogy az ENSZ menekültáthelyezési rendszerében önkéntes kvótákról van szó: nem a világszervezet állapítja meg, hogy mely államoknak mennyi menekültet kell befogadniuk. E szempontból egyébként az Egyesült Államok és Kanada emelkedik ki leginkább, ők fogadják be az UNHCR rendszerében a legtöbb menekültet.

Az UNHCR statisztikáiból is jól látszik, hogy világszerte egyre nagyobb a migrációs nyomás: míg 2012-ben csak valamivel több mint 69 ezer menekültet osztott szét, addig 2016-ban már majd’ 115 ezret (de 145 ezer beadvány született). Ha ezt azzal vetjük össze, hogy a migráció csúcspontján, 2015-ben egymilliónál is többen érkeztek Európába, a szám nem tűnik olyan magasnak. De ha mellétesszük, hogy idén eddig összesen 166 ezren érkeztek, már mások az arányok. Hogy mely menekültek kerülnek be a „kvótarendszerbe”, arról az UNHCR dönt egy kidolgozott módszer és szigorú előírások alapján, amely próbálja beazonosítani a leginkább rászorulókat.

A végső döntés aztán a befogadó államé, életveszélyes esetekben akár egy héten, egyébként általában egy éven belül van idejük határozni.

A program azonban nem ér véget a költöztetéssel. A szervezet próbálja segíteni a menekült és családja integrációját, amihez a befogadó országnak is segítséget kell nyújtania, de egyben lehetővé kell tennie azt is, hogy megőrizze saját kulturális identitását. Sőt, az egész áttelepítési procedúra költségeit is a befogadó állam fizeti: a vízumot, az orvosi vizsgálatot, az utazást.

Ugyan önkéntes kvótáról van szó, Simon Ernő közölte: „folyamatos erőfeszítéseket teszünk azért, hogy az egyes országok minél több kiszolgáltatott helyzetben lévő és sérülékeny menekültet fogadjanak be”. Az ő befogadásukra mond nemet harmadik éve a korábban rendkívül nyitottnak számító Dánia kormánya. Korábban önkéntes alapon évente 500 menekültet engedtek be, ám 2016-ban, 2017-ben és várhatóan 2018-ban is felfüggesztették az UNHCR-kvóta végrehajtását. Ezzel Dánia az egyetlen olyan ENSZ-tagország, amely a korábban önkéntesen vállalt kvótáját nem teljesíti. A kritikusok úgy tartják, ezzel a döntéssel nagy nyomást helyeznek a Szíriával határos Libanonra, Jordániára és Törökországra, amelyek így is nehezen birkóznak meg a hazájukat a polgárháború miatt elhagyni kényszerült tömegekkel.

Inger Stojberg bevándorlási miniszternek az az állítása, hogy szusszanásra van szükségük, nehezen alátámasztható, hiszen a The Local című portál dán kiadása szerint

kilenc éve nem érkezett olyan kevés bevándorló az országba, mint idén.

A miniszter úgy reagált a cikkben megfogalmazottakra, hogy elismerte, valóban alacsonyak a számok, amelyet saját sikerként könyvel el, de szerinte a már az országba érkezettek nem képesek ellátni önmagukat. Mint mondta, évről évre be fogják nyújtani a kvóta nem teljesítésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet az idénre és a jövő évre vonatkozóan a szociáldemokraták is támogattak. Egyik képviselőjük a lapnak úgy nyilatkozott, ideiglenes megoldásként segítették a kvóta végrehajtásának felfüggesztését, de ha kormányra kerülnek, folytatják a menekültek befogadását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.