Az EU ráébredt a gyengeségére, mi is részt veszünk a védelem erősítésében

Tizenhét témában határoztak meg feladatokat a megerősített védelmi együttműködésben az unió tagállamai.

Kósa András
2017. 12. 27. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha évekbe és politikai krízisekbe került is, de 2017 végére az Európai Unió tagállamai végre közös nevezőre jutottak abban, hogy jelentős haderőfejlesztést hajtsanak végre a következő években. Az úgynevezett állandó strukturált együttműködésben (PESCO) huszonöt tagállam vesz részt: a távozó britek értelemszerűen kimaradnak, a dán kormány élt a csatlakozási szerződésben rögzített kimaradási jogával, Málta pedig jelezte, hogy nem érdekli a kezdeményezés.

A brit kilépés az egyik tényezője volt a közös szándék megszületésének: az EU először a Krím 2014-es orosz megszállásakor döbbent rá, hogy katonailag mennyire nem tényező a nemzetközi politikában, az akkori sokk mellé adódott Donald Trump megválasztása és az európai vezetőkben ideges hangulatot okozó nyilatkozatai arról, miszerint a jövőben nem fogadja el azt a felállást, hogy a NATO-ban gyakorlatilag csak az Egyesült Államok költ megfelelő módon védelemre, az európai tagállamok jó része (köztük Magyarország is) hosszú évek óta figyelmen kívül hagyja, hogy elvileg a nemzeti összterméke két százalékát védelemre kellene költenie. Végül a még mindig a legjelentősebb védelmi költségvetéssel bíró Nagy-Britannia távozása döbbentett rá mindenkit, hogy tényleg lépni kell.

„A biztonság hiánya ismét az egyik legfontosabb politikai üggyé vált Európában” – nyilatkozta a Politico című brüsszeli lapnak Nathalie Tocci, az EU külügyi főbiztosa, Federica Mogherini biztonságpolitikai tanácsadója. Ez a hidegháború óta először immár a költségvetési számokban is megmutatkozik: első lépésben 5,5 milliárd euróval létrehozták az Európai Védelmi Alapot, és a tagállamok nagy része valóban ambiciózus programokat fogadott el. A német kormány például 2020-ra 53 százalékkal akar többet költeni a Bundeswehr felszerelésére, mint 2016-ban. A McKinsey elemzőintézet szerint a jelenlegi vállalások alapján 2024-re a jelenleginél 97 milliárd euróval több jut majd az EU-ban haderőfejlesztésre.

A reformtervek között van olyan, ami pénzbe nem is kerülne, „csak” jogszabályalkotásba. Elsősorban az úgynevezett katonai Schengent szokták említeni példaként erre, vagyis azt a törekvést, hogy a védelmi erők ugyanúgy szabadon mozoghassanak az EU-n belül, mint az a schengeni övezetben megvalósult (igaz, éppen komoly válságban van a menekültkrízis kezdete óta), jelenleg ugyanis egy-egy alakulat mozgatása több határon keresztül olykor hetekig tartó adminisztratív procedúrát igényel.

A tizenhét említett közös vállalás nagy része fejlesztés, ilyen például az Airbus, a Dassault Aviation és az olasz Leonardo hadiipari vállalat által közösen fejlesztett Eurodrone vagy a francia–német közös vállalás egy új vadászgép kifejlesztésére. Igaz, van „elrettentő példa is”, az Airbus A400M típusjelű katonai szállítógépének fejlesztése 2003 óta tart, a Politico szerint a költségek eddig 20 milliárd eurót tettek ki, és az európai védelmi vezetők egyre idegesebbek a drága és elhúzódó program miatt.

Mint egy kormányzati forrásunktól megtudtuk, Magyarország is több területen vehet részt a közös programokban. A „katonai Schengen” egyik fő lobbistái vagyunk már régóta, ezenkívül német vezetéssel létrejöhet egy közös európai egészségügyi alakulat, amelyhez szintén felajánlottuk a saját tapasztalatainkat. Mivel a magyar haderő nagy része fejlesztésre szorul, értelemszerűen a minket érintő programok iránt is érdeklődés mutatkozik. Szlovákia felajánlotta például, hogy a Zuzana nevű tüzérségi rendszerét továbbfejleszti összeurópai hasznosításra, ez iránt szintén van magyar érdeklődés, csakúgy, mint egy olasz fejlesztésben megvalósuló, páncélozott harci jármű iránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.