Csak néhány óráig tartott az arab monarchiák idei csúcstalálkozója

A Katar miatti viszály áll a meghiúsult tárgyalások hátterében.

MTI
2017. 12. 05. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány órával a megnyitó után berekesztették az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának idei, harmincnyolcadik csúcstalálkozóját, amelyet eredetileg kétnaposra terveztek.

Az AP amerikai hírügynökség ezt a Katar körül kibontakozott öböl menti viszállyal hozza összefüggésbe.

A jelentés szerint Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti uralkodó egy tizenöt perces, zárt ajtók mögött folytatott ülés után döntött a találkozó berekesztéséről. Beszámolók szerint a bejelentést tapsvihar fogadta.

A csúcsról Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek vezetői távol maradtak, ezek az országok alacsonyabb szinten képviseltették magukat. A tanácsnak az említett három ország mellett Katar, Kuvait és Omán a tagja.

A viszály előzménye az, hogy június elején Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mert az szerintük terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadta a vádakat.

Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek továbbá lezárták légterüket és tengeri kikötőiket Katar előtt és bojkottot rendeltek el ellene. Irán a lehetőséggel élve légi úton szállított árucikkeket az élelmiszer-behozatalra szoruló Katarnak. Doha korábban az ellene fordult térségbeli szövetségeseitől importálta a szükséges árukat. Doha Irán mellett Törökországból szállít be élelmiszert.

Bahrein mindemellett három hete kezdeményezte Katar tagságának felfüggesztését a GCC-ben.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságot rendező Katar devizatartalékai mintegy 10 milliárd dollárral (mintegy 2700 milliárd forinttal) csappant meg a bojkott kezdete óta.

A viszály azóta sem rendeződött, és a csúcsértekezletet megnyitó Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti emír sürgette a GCC-n belüli diplomáciai konfliktus rendezését. A kuvaiti uralkodó június óta próbál közvetíteni Doha és a Katart bojkottáló öböl menti monarchiák között, mindeddig sikertelenül.

A GCC-találkozó hirtelen berekesztése felveti a részben a síita Irán térnyerésének egyensúlyozását szolgáló tanács jövőjének kérdését - vélte az AP hírügynökség tudósítása.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya eközben bejelentette, hogy Szaúd-Arábiával katonai, politikai és gazdasági közös együttműködési bizottságot hoz létre a csúcsértekezlet alkalmával. A bizottságban az emírségek trónörököse, Mohamed bin Zájid an-Nahajan és Manszúr bin Zájid an-Nahajan miniszterelnök-helyettes fog elnökölni - tudatta az emírségek külügyminisztériuma.

A közleményben nem utaltak arra, hogy az új bizottságba meghívnak-e más, az Egyesült Államokkal egytől-egyig szövetséges GCC-tagokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.