Hiába a szankció, az oroszok olajat adnak Észak-Koreának

A Reuters szerint orosz hajók orosz olajtermékeket csempésznek az orosz Távol-Keletről Észak-Koreába.

MTI
2017. 12. 30. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tiltó határozatai ellenére orosz tankerhajók az utóbbi hónapokban több alkalommal kőolajjal vagy olajtermékekkel látták el Észak-Koreát – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség nyugat-európai biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az üzemanyag-ellátás októberben és novemberben történt, méghozzá a tengeren, tankerhajók között. A Reuters forrásai szerint a BT állandó tagja,

a vétójoggal bíró Oroszország megsértette az ENSZ szankcióit, amelyeket Moszkva is jóváhagyott.

A Reuters két forrása közül az egyik azonban közölte: nincs arra bizonyíték, hogy az orosz és az észak-koreai tankerek közötti üzemanyag-áttöltésről az orosz állam is tudott.

A források haditengerészeti hírszerzési információkra és az orosz Távol-Kelet kikötőiből kihajózó teherszállítókról készülő műholdfelvételekre alapozták állításukat. Leszögezték: az orosz hajók orosz olajtermékeket csempésznek az orosz Távol-Keletről Észak-Koreába.

Az orosz illetékes hatóságok nem kommentálták a Reuters értesüléseit, a szankciók megsértésével vádolt egyik hajó tulajdonosa pedig tagadta a források állítását.

A Reuters nyomozása szerint az egyik teherszállító neve Vityaz. A hajó október 15-én hagyta el a Vlagyivosztok közelében fekvő Szlavjanka kikötőjét 1600 tonna olajjal, és hivatalosan egy japán halászflotta felé vette az irányt. A tanker azonban néhány napra kikapcsolta a válaszjeladóját, amikor kihajózott a nyílt vizekre.

Két másik, ugyancsak orosz zászló alatt hajózó teherszállító is hasonló utat tett meg októberben és novemberben, miután elhagyta a szlavjankai és a nahodkai kikötőt – írta a Reuters szállítmányozási adatokra hivatkozva.

Szeptemberben a Reuters arról számolt be, hogy legalább nyolc feltankolt észak-koreai hajó hagyta el Oroszországot, és tért vissza Észak-Koreába, pedig más úti célt adott meg. Amerikai tisztviselők szerint ezzel a trükkel sikerült megkerülni a nemzetközi szankciókat.

A Reuters egy orosz forrása – aki jól ismeri a távol-keleti tengeri szállítmányozási tevékenységet – azt mondta, hogy az észak-koreai hajóknak a tengeren adnak át üzemanyagot orosz tankerek, de olykor halászhajók is.

A hírügynökség jelentése egybeesik azzal, hogy az ENSZ BT négy további, észak-koreai zászló alatt hajózó, a gyanú szerint a nemzetközi közösség szankciói által tiltott árut Észak-Koreába fuvarozó teherszállítót tiltott ki a világ kikötőiből. A tiltást az Egyesült Államok kezdeményezte, amely további hat hajó kitiltását is kérte a világ kikötőiből, de Kína csak az említett négy hajóra bólintott rá. Washington továbbá két hongkongi, egy palaui, egy belize-i, egy panamai és egy kínai zászló alatt hajózó teherszállító ellen akart még büntetőintézkedéseket hozni.

Eközben a dél-koreai hatóságok pénteken bejelentették, hogy elfogtak és átvizsgáltak egy hongkongi hajót, amely nemzetközi vizeken titokban 600 tonnányi finomított kőolajat adott át észak-koreai hajóknak még októberben. A Lighthouse Winmore nevű hajót november végén tartóztatták fel a dél-koreai vámosok Jeoszu kikötőjében. 

Az utóbbi két napban ráadásul olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint Kína, Phenjan egyetlen szövetségese állítólag többször megsértette a BT Észak-Koreára vonatkozó határozatait.

Dél-Korea egyik legnagyobb napilapja, a Csoszun Ilbo meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt adta hírül csütörtökön, hogy kínai tankerhajók október óta 30 alkalommal nyersolajat adtak át észak-koreai hajóknak a nyílt tengeren.

Az ENSZ BT az idén három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.