Hollandia kész befogadni Miheil Szaakasvilit

Állítólag a nyugat-európai országba való emigrálást fontolgatja a volt grúz elnök.

MN
2017. 12. 23. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halbe Ziljstra az ENSZ főtitkárával, António Guterressel közös hágai sajtóértekezletén beszélt erről.

A holland média meg nem nevezett tisztségviselőktől úgy értesült, hogy Szaakasvili már kért belépővízumot Hollandiától, és meg is kapta. Az AFP hírügynökség rákérdezett erre az igazságügyi minisztérium szóvivőjénél, és azt a választ kapta, hogy Szaakasvili megkaphatja az ideiglenes tartózkodási engedélyt, de többet nem árult el, arra hivatkozva hogy egyéni ügyről van szó.

Miheil Szaakasvili felesége a negyvennyolc éves Sandra Roelofs, és a holland közszolgálati televízió úgy tudja, hogy két fiuk van.

Szaakasvili hétfőn megjelent Kijevben a főügyészségen, de ukrán híradások arról szóltak, hogy nem volt hajlandó vallomást tenni. Ehelyett a folyosón rögtönzött sajtótájékoztatót tartott: kijelentette, hogy azért jelent meg a főügyészségen, mert idézést kapott, és tiszteletben tartja Ukrajna törvényeit, viszont nem tiszteli az ügyészeket. Hozzátette, hogy szerinte az ő ügye az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU) tartozik, ahová hajlandó elmenni és tanúvallomást tenni.

Közben szóváltásba keveredett az egyik ügyésszel, aki megpróbálta rávenni őt, hogy menjen be a kihallgatószobába, mert – mint mondta – vallomásokat ott szoktak tenni, nem a folyosón. Szaakasvili emelt hangon közölte vele, hogy az ügyvédjét hallgassa meg. Az ügyész megkérte, hogy ne kiabáljon vele, amire válaszul Szaakasvili durván elküldte a tisztségviselőt.

Szaakasvilit december 8-án vették őrizetbe és szállították előzetes fogdába a hatóságok Kijevben, azután, hogy néhány nappal korábban ezt hívei megakadályozták. Később egy kijevi bíróság úgy döntött, hogy a grúz és ukrán állampolgárságától is megfosztott politikus szabadlábon védekezhet.

Előző nap a politikus nagygyűlést tartott Kijev egyik központi terén néhány ezer hívével, akik összecsaptak a rendőrökkel. A rendvédelmi szervek közlése szerint több mint harminc tagjuk sebesült meg az Október-palotánál, ahová a tüntetők megpróbáltak erőszakkal behatolni.

Miheil Szaakasvili 2004 és 2013 között Grúzia elnöke volt, de hazájában hatalommal való visszaéléssel vádolták, eljárást indítottak és nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Petro Porosenko ukrán elnök 2015 májusában Odessza megye kormányzójává nevezte ki, de később megromlott közöttük a viszony, főként azért, mert a politikus több ízben korrupcióval vádolta meg a kijevi központi vezetést. Porosenko megfosztotta ukrán állampolgárságától, így Szaakasvili hontalan lett, mivel kormányzói kinevezésekor lemondott grúz állampolgárságáról.

A főügyész szavai szerint azzal gyanúsítják, hogy erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a 2013–14-es Majdan-tüntetésekkel megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetés – az Oroszországba menekülő Viktor Janukovics volt elnök – környezetével együttműködve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.