Honvédelemben is szorosabban együttműködnek az EU-tagok

Hivatalosan is megindulhat az Európai Unió tagállamainak védelmi együttműködése, a Pesco.

MN
2017. 12. 11. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is jóváhagyták az Európai Unió közös védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (Pesco) létrehozását az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei brüsszeli ülésükön – számolt be az MTI.

A közös fejlesztésekről, beszerzésekről és missziókról, illetve az európai hadiipar megerősítéséről szóló kezdeményezéssel sok szakember szerint a jövőbeli európai védelmi unió alapjait rakják most le.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő történelmi jelentőségűnek nevezte a döntést, amely lehetővé teszi a szorosabb biztonsági és védelmi együttműködést a tagállamok között, és csökkenti az EU függőségét az Egyesült Államoktól.

A miniszterek az először végrehajtandó projektek előzetes listájáról is megegyeztek. Ezek egyebek mellett magukban foglalják gyors reagálású kiberbiztonsági csapatok felállítását és közös normák megalkotását a katonai rádiózásban. 

A német Handelsblatt értesülései szerint a katonai együttműködés új formája 17 projekttel indul. Ezek közül német vezetéssel állítanak fel egy egészségügyi különítményt, építenek meg egy logisztikai bázist, valamint egy gyakorlóközpontot kiképzők részére.

Emellett tervezik a hatékonyabb tengeri őrség felállítását, illetve gyalogsági járművek prototípusainak közös kifejlesztését. A közös fejlesztések további célja, hogy válsághelyzetekben hamar gyors reagálású csapatokat küldhessenek a helyszínre a védelmi együttműködés résztvevői, ennek megszervezése francia vezetéssel történik.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a döntést, hangsúlyozva, hogy Európának nem szabad másokra bíznia a biztonságát és a védelmét.

A 28 EU-tagország közül csak a katonai együttműködésektől hagyományosan ódzkodó Dánia, az uniót hamarosan elhagyó Egyesült Királyság és a védelmi kiadásairól számot adni nem akaró Málta nem csatlakozott a Pescóhoz, ami azonban utólag is lehetséges. A lehetőség ráadásul unión kívüli országok előtt is nyitva áll, sokan például kívánatosnak tartanák, ha később majd az Egyesült Királyság is részt venne az együttműködésben.

Ugyanakkor a védelmi kooperáció nem minden projektjében vesz részt mind a 25 aláíró tagállam. A projekteket egy-egy országcsoport valósítja majd meg mindig egy állam vezetésével, és minden tagállam csak egyes projekteknek lesz részese.

Az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése hosszú évtizedek óta a politika napirendjén van, de a korábbi kezdeményezések rendre kudarcba fulladtak, elsősorban az Egyesült Királyság ellenállása miatt. A szigetország tervezett kilépése az EU-ból, Oroszország ukrajnai beavatkozása, valamint Donald Trump elnökké választása nyomán az ügy azonban ismét a figyelem középpontjába került.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.