Iráni tüntetések: „Meg fognak fizetni a rendbontók”

Már egy iráni hírügynökség is elismerte, hogy tüntetők haltak meg. A kormány az Egyesült Államokra mutogat.

2017. 12. 30. 20:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdenek eldurvulni a harmadik napja zajló kormányellenes tüntetések Iránban. A szaúdi Al Arabiya hírcsatorna helyszíni jelentésekre alapozva azt írja, hogy a Forradalmi Gárda három embert lelőtt Dorúd városban. Más források szerint öt emberrel végeztek, az egyik ellenzéki szervezet által feltöltött videón állítólag az is látszik, hogy egyiküket közvetlenül mellkason lőtték.

A híreket legalábbis részben a perzsa Mehr hírügynökség is megerősítette, vasárnapi tájékoztatásukban elismerték, hogy két tüntetővel végeztek. Azt tagadták, hogy a rendvédelmi erők a demonstrálók közé lőttek, hogy akkor mégis mi volt a halál oka, azt nem közölték.Szombat éjszaka tüntetők állítólag próbáltak betörni bizonyos állami épületekbe, bankokba is, ám nem sikerült nekik, hivatalosan a kormányzat a kezében tartja az eseményeket. Vasárnap a belügyminiszter már arra figyelmeztetett, hogy a tüntetők meg fognak fizetni tetteikért, és a Forradalmi Gárda is megtorlásokat ígért.

A hírek hitelességét ugyanakkor nagyon nehéz ellenőrizni, mert a helyi média állami kézen van, a nemzetközi is leginkább a közösségi médiából próbál tájékozódni. Az iráni hatóságok szerint az effajta felvételeket azonban a rivális Szaúd-Arábia, továbbá az Európába emigrált csoportok terjesztik. Szombat éjszaka a mobiltelefonok internetetjét is leállították egy időre, ám később ezt újraindították. Az Iránban népszerű üzenetküldő alkalmazást, a Telegramot viszont felfüggesztették az országban, mert a tüntetők ezen buzdították egymást támadásokra, ami a cég szabályzatába ütközik.

Annyi bizonyos, hogy először csütörtökön Meshedben, Irán második legnépesebb településén vonultak az utcára, példájukat aztán számos másik városban követték. A kormány hiába figyelmeztette az embereket arra, hogy maradjanak otthon, a demonstrációk a következő napokban is folytatódtak. A tüntetések alapvetően a magas árak (a tojás és baromfi ára 40 százalékkal nőtt, emelkedett az üzemanyag ára is), az áruhiány, a munkanélküliség miatt indultak, mások azt skandálták, hogy ne Szíriával vagy a palesztinokkal törődjenek, hanem előbb velük. Az internetre feltöltött videókból látszik, hogy valahol az elnök, Hasszán Róhani távozását, sőt a legfelsőbb vezető Ali Hámenei halálát, a diktatúra végét követelték. Ez pedig már nyílt támadás a rendszer ellen.

Közben a demonstrációk egyre erőszakosabbak, néhány városból már összecsapásokat jelentettek a rendőrökkel.

Nem csoda, hogy a kormányzat is ellentámadásba lendült. Hogy a történéseket komolyan veszik, jól jelzi, hogy vasárnapra az iskolákat bezárják, és a vonatok sem járnak. Szombatra az utcákra kormánypárti ellentüntetéseket szerveztek, az állami média szerint milliók gyűltek össze, hogy kiálljanak vezetőik mellett, és emlékezzenek a 2009-es eseményekre, mikor narratívájuk szerint külföldiek – az Egyesült Államok, Izrael és Nagy-Britannia – próbáltak békétlenséget kirobbantani. A párhuzam nem véletlen: Iránban nem szokás kormányellenes demonstrációkat szervezni, nyolc évvel ezelőtt az elnökválasztás után az ellenzék csalást emlegetett, ám a több tucat halálos áldozatot követelő, fél évig tartó tiltakozási hullám után mozgalmukat leverték. Az ujjal mutogatás megint megkezdődött, a gazdasági problémákért az utcán sokan Amerikát hibáztatják. Szombat beszédében a külügyminisztérium szóvivője pedig már nyíltan az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy az események mögött áll.

Nem állta meg Donald Trump sem, hogy megszólaljon: szombaton Twitteren azt üzente Teheránnak, hogy a világ figyeli. Nyilván ezzel arra próbált figyelmeztetni, hogy a hatalom ne éljen vissza erejével, de könnyen lehet, hogy szavaival csak az ellentétes hatást váltotta ki, hiszen bizonyítékként használhatják, hogy beavatkozik az iráni belpolitikába.

Kérdés, hogy tovább eszkalálódhat-e a helyzet. A történések sok mindenben hasonlítanak a 2011-es arab tavaszhoz: jobbára fiatalok alkotják a magot, akik a közösségi médiában szerveződnek, elégedetlenek, csalódottak, változást, jobb életet, több demokráciát szeretnének. Másrészt viszont a tüntetések létszámukban eddig elmaradtak az arab tavasznál tapasztalható óriási tömegektől, Iránban néhány ezres, olykor néhány százas demonstrációkról szólnak csak a hírek. Ráadásul a kormányzat is sokkal stabilabb, nem utolsósorban pedig a Forradalmi Gárda nemcsak erős, de feltétlenül hűséges is. A hatalom eddig, úgy tűnik, ügyelt arra, hogy ne provokálja a tüntetőket, és ne lépjen fel túlzott erővel.

A 2015-ös úgynevezett atomalku után Iránban azt várták, hogy a szankciók alól kiszabaduló ország végre fellélegezhet, és fejlődésnek indulhat. A gazdaság növekedett is, de nem lőtt ki, az emberek élete nem változott meg egy csapásra. Miközben külföldön a perzsa állam nyeregben van – hiszen Szíriában lényegében nyerésre állnak, Libanonban a Hezbollah meghosszabbított karjukként működik, Irakkal baráti viszonyt ápolnak, Jemenben pedig riválisukat, Szaúd-Arábiát kényszerítik egy megnyerhetetlen háborúba –, addig otthon gondok emésztik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.