Kétszáz hazatoloncolást akadályoztak meg német repülők kapitányai

Másfél év alatt elutasítottak 550 ezer menedékkérelmet, de csak 122 ezer ember távozott az országból.

MTI
2017. 12. 06. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 200 hazatoloncolásra jelölt, elutasított menedékkérő elszállítását tagadták meg az idén németországi repülőjáratok kapitányai biztonsági okokból – írta szerdán a Die Welt című német lap kormányzati adatokra hivatkozva.

A Die Welt az ellenzéki Die Linke (Baloldal) szövetségi parlamenti frakciójának írásbeli kérdésére adott kormányzati választ idézve azt írta, hogy az idén szeptember végéig 222 elutasított menedékkérő hazatoloncolása hiúsult meg azért, mert valamely menetrend szerint közlekedő repülőjárat kapitánya megtagadta elszállításukat.

A leggyakrabban a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa-csoport járatain nem sikerül a hazatoloncolás: a Lufthansánál 63, a Germanwings nevű leányvállalatnál 22 ilyen eset történt.

A Lufthansa-csoport a lappal közölte, hogy az adott repülő kapitánya minden egyes esetben még a fedélzetre lépés előtt felkeresi a kitoloncolásra jelölt elutasított menedékkérőt, és a személyes kapcsolat révén szerzett benyomások alapján hoz döntést arról, hogy az illető felszállhat-e a gépre. Amennyiben úgy látja, hogy a hazatoloncolandó személy veszélyezteti a repülésbiztonságot, a repülőgép parancsnokaként megtagadhatja az illető elszállítását. A társaság hozzátette: az esetek túlnyomó többségében a hazatoloncolás „komplikációktól mentes, más utasok nem is vesznek észre belőle semmit”.

Az elutasított menedékkérők hazajuttatását intéző szövetségi rendőrség némileg másként értékeli a légitársaságok és a kapitányok gyakorlatát. A Die Weltnek küldött közleményük szerint előfordul, hogy „nehezen érthető” okokból tagadják meg az illető elszállítását, „hiszen a hazajuttatandó személy kísérete és adott esetben megbilincselése éppen a repülésbiztonság szavatolását szolgálja”.

A Die Welt kiemelte, hogy nem csak azért hiúsulhat meg egy elutasított menedékkérő hazajuttatása, mert a repülőgép kapitánya nem engedi fel a fedélzetre. A Baloldal kérdésére adott kormányzati válaszból kiderül, hogy a január–szeptemberi időszakban további 87 esetben egészségi okokból nem tudták végrehajtani a hazatoloncolást, 331 esetben pedig az elutasított menedékkérő fizikai „ellenszegülése” miatt.

A német menekültügy egyik legnagyobb gondja az elutasított és távozásra kötelezett menedékkérők hazajuttatása. Ezt jelzi, hogy 2016 elejétől 2017 szeptemberéig a német hatóságok elutasítottak 550 413 menedékjogi kérelmet, de csupán 122 103 ember távozott az országból önként vagy kitoloncolás révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.