Kvótaper: már Babis is tiltakozik az EU-s nyomásgyakorlás ellen

A cseh miniszterelnök-jelölt szerint a szélsőséges pártok erősödéséhez vezethet, ha erőltetik a menedékkérők befogadását.

MTI
2017. 12. 09. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök-jelölt szerint az Európai Uniónak nem kellene nyomást gyakorolnia a csehekre amiatt, hogy nem akarják befogadni a menedékkérőket, mert ez a szélsőséges pártok erősödéséhez vezethet az országban.

Babis az MTI jelentése szerint arra reagált, hogy az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, új szakaszba lépteti, az Európai Bíróság elé utalja a Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, mert ez a három ország nem hajlandó teljesíteni a menekültek elosztásáról hozott uniós határozatot.

A politikus megismételte Prága ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontját: „A bizottság bármelyik pillanatban visszavonhatja a keresetet. Tárgyalnunk kell erről, javaslatot kell tenni különféle modellekre, például határellenőrzésre vagy más országok megsegítésére. Mi nem akarunk menekülteket” – mondta Babis a Právo című napilapban szombaton megjelent interjúban.

„Az EU-nak meg kell értenie, hogy ha nem fogja meghallgatni a javaslatainkat, akkor nőni fog az olyan pártok befolyása, mint az Alternatíva Németországnak vagy a Szabadság és Közvetlen Demokrácia, amelyek stratégiája tulajdonképpen az EU tönkretétele” – fogalmazott.

Andrej Babist szerdán nevezték ki miniszterelnöknek, de felhatalmazást a brüsszeli tárgyalásokra hivatalosan csak december 13-án kap, amikor Milos Zeman államfő kinevezi az új cseh kormányt. Az EU csúcstalálkozóját december 14-én és 15-én tartják Brüsszelben, és azon már Babis képviseli majd Csehországot.

Az EU- és NATO-ellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia és a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja az első parlamenti üléseken többször támogatta szavazataival a Babis vezette jobbközép Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO 2011) mozgalom kezdeményezéseit, cserébe pedig bizottsági helyeket kaptak, ezért felmerült a gyanú, hogy van valamilyen háttér-megállapodás köztük. Babis azonban a Právónak nyilatkozva megismételte, hogy semmilyen alkut nem kötött velük.

A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a jobbközép ANO-nak 78 képviselője van. Miután szinte senki sem kíván koalícióra lépni vele, Babis kisebbségi kormányt tervez. Azt mondta, a következő napokban és hetekben újra tárgyalni kíván a parlamenti pártokkal kormányának támogatásáról vagy „megtűréséről”. Sajtóértesülések szerint a kisebbségi kabinetjének tizenöt tagja lesz, és az ANO tagjain kívül több tárcát párton kívüli szakemberek fognak vezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.