Lőttek a migránskvótának?

Tusk szabad kezet adott a kérdésben, a tagállamok önállóan fogják kezelni a migrációt.

Kuthi Áron
2017. 12. 12. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt szétküldött levelében kendőzetlen módon eltemette a kötelező kvótákat, mondván, a menekültelosztó rendszer széthúzást szított a tagállamok között, bizonyos, hogy a szabályozás még legalább egy évig érvényben marad. Nincs ugyanis olyan terv a láthatáron, amely kifejezetten a kvótaalapú elosztást kiváltaná. Tusk a levélben azt a meghökkentő dolgot is közli, hogy az Európai Uniónak sem kapacitása, sem jogi alapja nincs arra, hogy a migrációs krízist kezelje, ez csakis a tagállamok hatásköre. Tusk minden európai uniós csúcstalálkozó előtt úgynevezett meghívólevelet küld az uniós állam- és kormányfőknek, amelyben az aktuális problémákat és a találkozó menetrendjét vázolja. Olyan viszont eddig ritkán fordult elő, hogy ennyire nyíltan fúj visszavonulót az EU valamelyik zászlóshajóprojektjében, mint most a migrációs politika. 

Donald Tusk kijelentésére Gulyás Gergely úgy reagált: örülnek, hogy Donald Tusk személyében Magyarországnak fontos szövetségese van, de a tanács elnöke pillanatnyilag sajnos kisebbségi véleményt képvisel.

Eközben már az is látszik, hogy az európai kontinenst érő migrációs hatások változnak. Például egyértelműen a Földközi-tenger nyugati medencéjére tevődött át a migrációs útvonal, és míg Olaszország már régi bevett célpontnak számít, Spanyolország az utóbbi egy évben felfedezett menedék az Afrikából, Ázsiából érkezőknek. Egy hónap alatt rekordmagasra ugrott a Spanyolországba érkezett menedékkérők száma, és ez a szám háromszorosa annak, amit tavaly ugyanebben a hónapban regisztráltak. Novemberben 3900, az év kezdete óta több mint 21 ezer illegális bevándorló érkezett az országba az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex friss jelentése szerint.

Míg az Európát érő migrációs hullámban legnagyobb számban szírek, afgánok, irakiak érik el az Európai Unió határát és kérnek menedéket valamelyik tagállamban, a Frontex friss adataiból az is kiderül, hogy sokan mások is meglovagolják a kelet–nyugati népvándorlást. A biztonságos országokból érkezők azonban nem számíthatnak menedékre, bármennyire is vágynak a bőkezű segélyekre, juttatásokra, ilyen módon tehát feleslegesen foglalkoztatják az amúgy is túlterhelt bevándorlási hivatalokat. 

A venezuelai politikai válság miatt Spanyolországban már tavaly a venezuelaiak vezették a menedékkérelmi listát, de ez lehet, hogy idén megfordul, mivel a közel-keleti, afrikai illegális menedékkérők felforgatják a statisztikákat. A Frontex tavalyra vonatkozó adatsorából az is kiderül, 32 európai országból a szírek csak 13-ban, az afgánok pedig 5-ben kérnek legnagyobb számban politikai menedékjogot. Érdekesség, hogy az ukránok Lengyelországon kívül Liechtensteint, Szlovákiát, Portugáliát és Csehországot szeretik, ez utóbbi kettőben vezetik is a menedékes státusért folyamodók listáját. A menedékkérelmi statisztikák persze távolról sem tükrözik a migrációs valóságot, Lengyelországban például egymillióra becsülik a munkavállalási és tanulmányi vízummal rendelkező ukránok számát. Az országba tavaly legtöbben orosz állampolgárok – jórészt csecsenek – érkeztek politikai menedékjog megszerzése céljából. Franciaországban tavaly az albánok, Izlandon a macedónok vezették a menedékkérési listát, nem meglepő, hogy a kiutasítottak között is ők szerepelnek az ukránokkal, marokkóiakkal, pakisztániakkal és szerbekkel együtt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.