Magyar kézbe került a pekingi „belorusz pályaudvar”

A nagykövetségünk épületéért kialkudott 5,3 milliárd forint előnyös, de a felújítás újabb milliárdokba kerül majd.

Buzna Viktor
2017. 12. 29. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan, mint egy belorusz vasútállomás – Kínában szolgáló veterán diplomaták így minősítették egy fogadáson Magyarország pekingi nagykövetségét. A kínai főváros diplomatanegyedében, Szanlitunban fekvő ingatlan külseje valóban nem tartozik a környék legmutatósabb épületei közé, a magyar külszolgálatnak azonban nem kell szégyenkeznie miatta. A nagyjából hétezer négyzetméter alapterületű ingatlant három épület: a konzulátus, a rezidencia, illetve a nagykövetség alkotja.

A főépületben a vendégek fogadására alkalmas előtér nyílik, beljebb irodák, konyha, szalonok és a rendezvényeknek helyet adó nagyterem található. Melegebb évszakokban a mögötte fekvő kerthelyiséget is igénybe vehették a vendégek, ahol egyébként egy úszómedence is található. A főépület elzárt felső szintjén a diplomaták, illetve a nagykövet irodája van. Ez utóbbi állítólag közismert helyiségnek számított diplomatakörökben, mivel

más országokkal ellentétben itt nem egy uralkodót vagy más politikust ábrázoló festmény, hanem József Attila portréja tekintett le a falról.

Ezt az épületkomplexumot vásárolja meg a magyar állam mintegy 5,3 milliárd forintért. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat nem érkezett váratlanul. Miként azt korábban lapunk is megírta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter idén februárban tartott évnyitó beszédében már bejelentette a magyar kormány ez irányú szándékát, majd a Kína–Kelet-Közép-Európa közötti 16+1-es együttműködés budapesti csúcstalálkozóján a magyar külügyminiszter megerősítette korábbi nyilatkozatát.

Az ingatlan megvásárlása egyébként nem a mostani kormány ötlete volt, a feladattal régóta küzdött a magyar diplomácia. Sőt: az európai országok többségéhez képest lemaradásban voltunk, a kisebb országoknak is, például a balti államoknak is van saját ingatlanjuk Pekingben. Ezt diktálja a diplomácia logikája: a fontos célországokban

a saját tulajdonban álló nagykövetségi épület hosszú távú elkötelezettséget mutat.

Magyarország esetében ráadásul a kölcsönösség szempontjából is időszerű volt az adásvétel, Kína ugyanis a Budapesten használt külképviseleti ingatlanjait már évekkel ezelőtt megvásárolta.

Diplomáciai forrásaink úgy vélik, a kormányhatározatban szereplő 5,3 milliárd forintos ár kedvezőnek mondható. Bár a kínai törvények értelmében a telket nem, csak a ráépített ingatlanokat lehet megvásárolni,

a hétezer négyzetméter körüli alapterületű épületkomplexum fekvése miatt megtérülő befektetés lehet.

Éppen ezért húzódott el több mint tíz évig az ingatlanügylet: a kínai fél által korábban megszabott magas árat a magyarok nem fogadták el.

Bár a kialkudott vásárlási ár előnyös, az épületek felújítása várhatóan újabb milliárdokkal terheli majd a költségvetést. Az ingatlan – hasonlóan a diplomatanegyed többi épületéhez az 1960-as években épült. Ahogyan a korábbi magyar nagykövet, Mészáros Sándor A pekingi követség című regényében írja, a negyedet a kulturális forradalom idején alakította ki a kínai kormány – évtizedekkel az után, hogy a huszadik század elején a nacionalista bokszerlázadás miatt a Tiltott Város környéki palotákból elűzték a diplomatákat. A szanlituni panelépületek viszont, így a magyar nagykövetség is elhasználódott. Erre a tényre a Magyar Közlönyben most megjelent kormányhatározat is kitér, a felújítási költségekről azonban nem tesz említést. Információnk szerint erre utaló számításokat már évekkel ezelőtt készített a pekingi külképviselet, a tervek már akkor több milliárdos összeget vetíttek előre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.