Megszakadt a kapcsolat a Bajkonurból felbocsátott első angolai műholddal

A szakértők szerint ilyen esetek elő szoktak fordulni.

MTI
2017. 12. 27. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakadt a kapcsolat szerdán Angola első műholdjával, amelyet Bajkonurból bocsátott fel a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

A Roszkoszmosz szerint a kedd este fellőtt Zenit–2SB hordozórakéta és a Fregat elnevezésű gyorsítóblokk segítségével a szintén orosz építésű AngoSatot sikeresen pályára állították, ám a műholddal később a kapcsolat megszakadt, az űrszerkezetről nem érkeznek telemetrikus adatok.

A TASZSZ értesülése szerint az összeköttetés a napelemek kinyitásakor szűnt meg. Az orosz sajtóban megjelent előzetes feltételezések szerint a kapcsolat a komputer- vagy a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt szakadt meg.

Szakértők még nem adták fel a reményt a kommunikáció helyreállításával kapcsolatban, rámutatva, hogy hasonló esetek elő szoktak fordulni.

A műhold elvesztéséről hivatalosan egyelőre senki sem beszél, ám ha mégis ez történt, akkor az aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire működik megbízhatóan az orosz űrágazat. November 28-án a Vosztocsnij űrbázisról 19 műholdat indítottak el, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa „helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása” után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette azt a korábban hivatalosan cáfolt értesülést, amely szerint a Vosztocsnijból startolt Szojuz hordozórakétájának irányszögét úgy számították ki, mintha Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán „kemény és objektív” kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. Rogozin „rendszerszerű hibákkal” vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás, a technológiakorszerűsítés szükségességét.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel december 4-én Gorkiban lefolytatott tanácskozáson sürgette a sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását, és rámutatott, hogy az eset miatt az orosz űrágazat jelentős presztízsveszteséget szenvedett el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.