Nem bizonyítható, hogy Phenjan atomprogramra fordította a munkások fizetését

Az ipari park 55 ezer észak-koreai dolgozója a dupláját is kereshette a 18 ezer forintos havi átlagbérnek.

MTI
2017. 12. 28. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs bizonyíték arra, hogy a Dél- és Észak-Korea által közösen működtetett keszongi ipari parkban dolgozó észak-koreaiak fizetését Phenjan az atomprogramjára fordította volna – közölte csütörtökön a dél-koreai egyesítési minisztérium szakértői bizottsága. A bizottság ezzel megcáfolta az előző dél-koreai elnök, a korrupciós vádakkal elítélt Pak Kunhje kormányának állítását, miszerint az ipari parkba folyósított pénz nagy részét Phenjan saját nukleáris és rakétaprogramjára fordította volna.

Az Észak-Korea területén lévő ipari parkból több mint másfél éve, 2016 februárjában vonult ki Dél-Korea, tiltakozásul Phenjan negyedik kísérleti atomrobbantása és ballisztikusrakéta-kísérlete ellen. A bizottság kijelentette: a kivonulásról szóló döntést „egyoldalúan és verbálisan” hozta meg Pak Kunhje, az északi féllel való egyeztetés nélkül. A szakértői csoport emellett közölte azt is, hogy az előző elnök hivatala konkrétumok és illetékesekkel való megbeszélés nélkül, dezertőrök nem feltétlenül objektív és hiteles vallomásaira alapozva tette meg a lépést egy nappal Phenjan rakétakísérlete után. A döntés legitimitása így megkérdőjelezhető, ráadásul nehezíti a komplexum működésének újraindítását, nem beszélve arról, hogy az érintett dél-koreai vállalatoknak nem hagytak esélyt felkészülni a kivonulásra az intézkedés hirtelensége miatt – tették hozzá.

A keszongi ipari parkot 2004 óta működtette közösen Dél- és Észak-Korea. Az ipari övezetben 124 dél-koreai vállalat működött, több mint 54 ezer észak-koreainak adva munkát. Jobbára ruházati és háztartási termékeket állítottak elő. Az ott dolgozó észak-koreaiaknak nagyjából a dupláját fizették a diktatúrában élők átlagbérének, a havi 70 dollárnak (18 ezer forintnak) megfelelő összegnek.

Szöul 2016 februárjában függesztette fel az ipari park működését, válaszul Phenjan újabb, negyedik föld alatti kísérleti atomrobbantására és ballisztikusrakéta-kísérletére. Dél-Korea nyolcezer alkalmazottját hívta vissza, a gyáregységek és a gyártósorok pedig észak-koreai felügyelet alatt maradtak. Észak-Korea erre elvágta a két ország kommunikációs csatornáit, és elrendelte Keszong katonai átvételét. Phenjan októberben jelentette be, hogy megkezdte a termelést a Dél-Korea által hátrahagyott gyáregységekben, de nem tudni, mennyi igaz az észak-koreai rezsim állításából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.