Rókák, ez nem a ti napotok volt

Hiába tilos a hagyományos vadászat ezen módja a munkáspárti Blair-éra óta, a törvényben vannak kiskapuk.

Földi Bence
2017. 12. 27. 5:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyságban karácsony második napján, az úgynevezett Boxing Dayen sokan húznak csizmát és pattannak lóhátra, miközben a terelő és a kutyák előttük loholnak. Mintegy 300 rókavadászatot tartanak ekkor országszerte, a vadászszervezetek úgy becsülik, akár kétszázötvenezer ember is részt vehet rajtuk, annak ellenére, hogy bizonyos formái tilosak Angliában, Walesben és Skóciában. Két példa: az esemény nem végződhet az állatok meggyilkolásával, illetve nem lehet a rókáktól származó szagminta (többnyire vizeletet használtak korábban) alapján nyomkövetésre bírni a kutyákat.

A kutyás rókavadászat hagyománya a XVI. századig nyúlik vissza Angliában,

az eredeti formájához hasonlóan zajlott egészen a Tony Blair munkáspárti miniszterelnök fellépéséhez kötődő, 2002-es skóciai és 2005-ös angliai, valamint walesi betiltásáig (Írországban és Észak-Írországban ugyanakkor továbbra is legálisnak számít). Az állatvédők szerint gyalázatos módja volt ez az állatkínzásnak, ám a rókavadászat pártján állók úgy érvelnek, ez a hagyomány fontos alkotóeleme a vidéki kultúrának, emellett a rókapopuláció minőségét is javítja.

A rókavadászat valóban kiemelkedő vidéki társadalmi eseménynek számított, bizonyos területeken nem is az elit, hanem a gazdák passziója volt – akiknek nagy része toryszavazó. Nem csoda, hogy Theresa May azt ígérte a nyári előre hozott választás kampányában, hogy lelkiismereti szavazásra bocsátana egy, a tilalom visszavonásáról szóló törvényt. Azóta azonban a konzervatív kormány visszatáncolt (nem csoda, hiszen friss felmérésekből az derül ki, hogy a választópolgárok 85 százaléka továbbra is elutasítja a rókavadászatot).

A tilalom 2005-ös angliai és walesi bevezetése óta nem tűntek el a rókavadászatok,

mivel a jelenlegi törvény szövege rejt kiskapukat. Éppen emiatt az efféle események ellen fél évszázada küzdő állatvédő szervezet, a Vadászatszabotőrök kamerákkal követi a hajtókat, hogy lefilmezze a törvénysértő eseteket. A bíróságok ugyanis csak egyértelmű, videós bizonyítékokat fogadnak el, ennek megfelelően a törvénysértő vadászatok száma is alacsony: a hivatalos statisztikák szerint 2015-ben mindössze 8 ilyen akadt az összesen 478 vadászatból.

A rókavadászatok újbóli legalizálásáért küzdő Vidék Szövetsége adatai alapján a rókavadászatok 2005-ös betiltása óta mindössze 27 olyan esemény zajlott, ahol szabálytalanságot tárt fel az igazságszolgáltatás, így megalapozatlan a Vadászatszabotőrök azon vádja, miszerint folyamatosan törvénysértő vadászatok zajlanak az országban. Azt állítják, a vadászatok többségén például a szabályoknak megfelelő szaganyagot használnak, ám a baloldali The Guardiannek nem mutatták meg az üzemet, ahol ezeket előállítják.

Ha már baloldal: Roger Scruton konzervatív filozófus tavaly ősszel a Mandinernek úgy fogalmazott,

„a rókavadászat ellenzése [ ] a brit baloldal ikonikus témája”.

Ennek megfelelően a Munkáspárt támadta leghevesebben a toryknak azt az ötletét, hogy eltöröljék a tilalmat, ám a Konzervatív Párton belül is létezik egy tagozat, amely ellenzi a rókavadászatot. Ennek tagja, Sir Roger Gale úgy fogalmazott, bár a törvény nem tökéletes, de egyrészt az állatvédőknek nincsenek konkrét bizonyítékai a vadászokkal szemben, másrészt vannak fontosabb kérdések is, amelyekkel a kormánynak foglalkoznia kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.