Szakálla miatt bocsátottak el egy egyiptomi orvost Franciaországban

Az igazságszolgáltatás jogszerűnek találta a kórház döntését.

MTI
2017. 12. 30. 20:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi intézmény vezetése „vallási hovatartozás kirívó megnyilvánulásaként” értékelte a túl hosszúnak ítélt szakállat.

December 19-én kelt ítéletében a versailles-i fellebbviteli bíróság úgy találta, hogy bár a hosszú szakáll önmagában nem a vallási hovatartozás jelképe, a körülmények a kórházat igazolják.

A jelenleg harmincöt éves egyiptomi férfi 2013-ban egyéves szakorvosi gyakorlaton vett részt a Párizstól északra található Saint-Denis kórházában. A rezidens akkoriban tekintélyes méretű szakállat viselt, amelytől többször felszólítás ellenére sem volt hajlandó megválni. A férfi arra kérte a kórház vezetését, hogy tartsák tiszteletben magánéletét, ugyanakkor nem tagadta, hogy megjelenésével egyúttal vallási elkötelezettségét is demonstrálja.

A bíróság ítéletében azzal érvelt, hogy a rezidens magatartásával nem tett eleget a közszolgálatban elvárt vallási semlegességnek.

„Csak azért, mert nem mondta ki, hogy mindennek semmi köze a valláshoz, rögtön vallásos megnyilvánulásnak számít” – fejezte ki egyet nem értését a férfi ügyvédje, Nawel Gafsia. A jogász leszögezte: élnek az utolsó jogorvoslati lehetőségükkel, és legfelső közigazgatási bírói szerv, az Államtanács elé viszik a szakállpert.

„Jelenleg ott tartunk, hogy azt méricskéljük, hogy hány centiméter szőr lehet emberek állán anélkül, hogy sértené az állam és az egyház szétválasztását” – magyarázta az ügyvéd.

Franciaország nem tűr ellentmondást, ha a szekularizáció elvéről van szó, amelyet az egyház és az állam szétválasztásáról szóló, 1905-ös törvény rögzít. A vallásos jelképek – köztük a muszlim fejkendő – az oktatási intézményekből is ki vannak tiltva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.