Szijjártó: Veszélyt jelent, hogy nem bővül az Európai Unió

Tíz ország vezető külügyérei egyeztettek Budapesten Schengenről, az energiabiztonságról és a nyugat-balkáni bővítésről.

Földi Bence
2017. 12. 04. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Abban egyetértünk, hogy erős EU-ra van szükség, ehhez erős Közép- és Délkelet-Európára van szükség” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) soros elnöke a Magyarország által rendezett hétfői külügyminiszteri találkozón. A görög javaslatra életre hívott eseményen Bulgária, Görögország, Szlovénia, Szerbia, Horvátország és Románia is részt vett, méghozzá a budapesti Groupama Arénában, a Ferencváros labdarúgócsapatának stadionjában.

Érdekesség, hogy a találkozón mindössze négy külügyminiszter (Szijjártó Péter mellett a szlovák Ivan Korcok [megbízott miniszterként], a görög Nikosz Kociasz és a szlovén Karl Erjavec) jelent meg, de a szerb delegáció élén is kabinetvezető (Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszter) érkezett a magyar fővárosba. A két további V4-ország (Csehország és Lengyelország), valamint Horvátország és Románia alacsonyabb szinten képviseltette magát. Bulgária ugyanakkor miniszterelnök-helyettest küldött Valeri Szimeonov személyében. Vele kapcsolatban egy kisebb baki is becsúszott az eseményt szervező KKM-től, hiszen Szimeonov kabinetfőnöke, Mariana Nikolova – aki elvileg tolmácsolt a miniszterelnök-helyettesnek – is rákerült az efféle találkozókon hagyományos úgynevezett családi fotóra. Kilétére azt követően derült fény, hogy a tanácstalan, egymást faggató külügyeseket kisegítette a médiaszobában a bolgár delegációval érkezett hölgy

A munkaebédet követő sajtótájékoztatón a fentieknek megfelelően nem szólalt fel minden fél, csak a bolgár miniszterelnök-helyettes, a magyar, szlovén és görög külügyminiszter, valamint a szlovén európai integrációs miniszter.

Szijjártó leszögezte, a tíz állam növekedési rátája és a migrációs válságban való helytállása miatt jogosan támaszthat elvárásokat az Európai Unióval szemben az alábbi három kérdésben, amelyben egyeztettek: 1.) a schengeni övezet túlélése, 2.) az energiabiztonság, valamint 3.) a bővítés. Mint mondta, a résztvevők közös érdeke Schengen normális működése, amely fontos a versenyképesség szempontjából. „Az uniós gazdaságnak kegyelemdöfés lenne Schengen bukása” – jelentette ki a miniszter. Az energiabiztonság tekintetében arra kérik Brüsszelt, segítse a térség országainak diverzifikációs törekvéseit és tartassa be az uniós jogszabályokat. A bővítéssel kapcsolatban Szijjártó azt mondta, Magyarország átérzi, mennyire fontos a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatainak felgyorsítása, amellyel úrrá lehetne lenni a némelyik országokban tapasztalható káoszon. „Magyarország politikai, gazdasági és biztonsági kockázatot is lát abban, ha az EU nem gyorsítja fel az integrációs folyamatot” – közölte, hozzátéve, hogy az unió soros elnöki tisztségét januárban átvevő Bulgáriával azon lesznek, hogy gyorsítsák az integrációt.

Ezt megerősítette Valeri Szimeonov is. A bolgár miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, a soros elnökség egyik legfontosabb feladata lesz a nyugat-balkáni bővítés gyorsítása, vállalják annak felelősségét, hogy aktív szereplővé akarnak válni e kérdésben. Nikosz Kociasz görög külügyminiszter abbéli reményéről beszélt, hogy e tíz ország a továbbiakban is egyeztet majd „Európa jövőjéről, álmainkról, elképzeléseinkről, nemzetközi szerepéről a változó környezetben”.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter úgy fogalmazott, országa mindig részt vesz a V4-találkozókon, ha hívják őket, mert fontos kezdeményezésnek tartják azt a régió és Európa számára is. Mint mondta, az, hogy Szerbiával és Montenegróval minél több csatlakozási tárgyalási fejezetet lezárjanak, azért is fontos, mert azzal ösztönözni lehet Albániát, Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Koszovót, hogy haladjanak tovább a megkezdett reformok útján. A szerb európai integrációs miniszter, Jadranka Joksimovic kifejezte örömét amiatt, hogy a találkozón részt vett kilenc másik ország érti, mennyire fontos Szerbiának és az EU-nak is a bővítés. Mint mondta, megszolgálták a bizalmat reformjaikkal, és szeretnének hozzájárulni az EU pozitív jövőjéhez.

A külügy sajtóeseményein megszokottakhoz illeszkedően ezúttal is volt lehetőség kérdéseket feltenni, lapunk arra volt kíváncsi, hogyan viszonyul a kormányfőhelyettes és a miniszterek az unió észt soros elnökségének azon – múlt héten nyilvánosságra került – javaslatához, amely nem kötelező, hanem önkéntes kvótával és segítségnyújtási kötelezettséggel oldaná meg a migrációs válságot.

Érdemi választ azonban nem adtak a megszólalók, csak arról beszéltek, hogy a kötelező kvóta nem megoldás – még a rájuk eső szám 35 százalékát már teljesítő Szlovénia is így vélekedett –, amely Szijjártó szerint a bevándorlást is bátorítja. Szimeonov azzal riogatott, hogy bármikor újraindulhat a menekültáradat. Abban egyetértettek a felek, hogy a kivándorlás okait kell felszámolni, ám Kociasz rámutatott, hogy nem elég a háborúkat leállítani, a klímaváltozással és a megélhetési gondokkal is foglalkozni kell. „2040 körül is ugyanezekkel a kihívásokkal fogunk küzdeni” – jelentette ki a görög külügyminiszter, aki elárulta azt is, hogy a héten két görög–török tárgyalás is lesz egymás fővárosaiban e kérdésben.

Az esemény végén Erjavec és Joksimovic kicsit összekapott, mivel előbbi felszólalásában az integrációt gátló tényezőként említette Szerbia rendezetlen határvitáit, ezt pedig a szerb miniszter szóvá tette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.