Trump elmondta Abbásznak: Jeruzsálembe teszi át az amerikai nagykövetséget

El fogja ismerni az Egyesült Államok Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, csak az a kérdés, hogy mikor.

MN
2017. 12. 05. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonbeszélgetés során tájékoztatta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget – közölte a Palesztin Hatóság az MTI beszámolója szerint.

Mahmúd Abbász figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ennek a lépésnek \"veszélyes következményei\" lesznek – tájékoztatott a palesztin elnök szóvivője.

A palesztin elnöki hivatal közleményéből nem derül ki világosan, hogy Trump azt közölte Abbásszal, hogy azonnali hatállyal költöztetni akarja a nagykövetséget, vagy újabb szándéknyilatkozatról van szó.

Mahmúd Abbász \"megismételte határozott álláspontunkat, hogy a határozatoknak, a nemzetközi jognak és az arab békére vonatkozó kezdeményezésnek megfelelően nem létezhet palesztin állam Kelet-Jeruzsálem mint főváros nélkül\" – olvasható a közleményben.

\"Abbász elnök figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntésnek veszélyes következményei lesznek a békefolyamatra, valamint a térség és a világ békéjére, biztonságára és stabilitására\" – közölte a telefonbeszélgetés után Nabíl Abu Rudeina, Abbász szóvivője.

Trump tárgyalt, illetve tárgyalni fog Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel és Abdullah jordán királlyal is – közölte előzőleg Sarah Sanders fehér házi szóvivő Washingtonban.

Egy magas rangú kormányzati vezető szerint Trump várhatóan szerdán ismét elhalasztja a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, de hangsúlyozni fogja, hogy ez a szándéka. A Reuters brit hírügynökség által idézett, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint várható, hogy az elnök bejelenti: az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A Palesztin Hatóság, Szaúd-Arábia, Törökország és az Arab Liga után kedden Haider el-Abádi iraki kormányfő is közölte, hogy kormánya ellenzi az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, és figyelmeztetett egy ilyen döntés várható következményeire.

A nemzetközi közösség nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban vannak.

Izrael szerint az \"örök és egységes\" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

Nagyon veszélyes következményei lennének, ha  az Egyesült Államok egyoldalúan elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának – fejezte ki aggodalmát Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

Egy sor EU-tagállam, köztük Németország is, aggályát fejezte ki, hogy Jeruzsálem elismerése a zsidó állam fővárosaként az izraeli-palesztin konfliktust nem csillapítja, hanem ismételten felizzítja majd – jelentette ki a német külügyi tárca vezetője amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal tartott megbeszéléseit követően Brüsszelben.

Mint mondta, az Európai Unióban sokaknak az a határozott meggyőződése, hogy a kétállami berendezkedés a legjobb módszer az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére, amelyben Izrael biztonsága szavatolt, és a független palesztinállam életképessége is biztosított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.