A civilek átformálhatják a társadalmat is

A politikai bizonytalanság nagyobb számban ösztönzi az amerikaiakat, hogy adakozzanak a nem kormányzati szférának.

Favero-Fürjész Judit Éva
2018. 01. 20. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem 400 milliárd dollárt fordítottak az amerikaiak jótékonysági célra 2016-ban – derül ki a Giving USA felméréséből. Ez 2,7 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Így elmondható, hogy a szektor nagyobb arányban növekszik, mint az ország GDP-je, amely ugyanezen időszak alatt csupán 1,6 százalékkal emelkedett. A tanulmány szerint az elmúlt negyven év alatt most hatodszor fordult elő, hogy mind a kilenc nonprofit szektor adományai növekedtek: vallás, oktatás, szociális ellátás, alapítványok, közhasznú szervezetek, egészségügy, kultúra, nemzetközi ügyek, környezet- és állatvédelem.

A trend alighanem folytatódik, hiszen a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump nem éppen arról híres, hogy ezeket a területeket támogatná. Hogy csak néhány példát említsünk: a környezetvédelemmel kapcsolatos első lépése az volt, hogy bejelentette az Egyesült Államok kilépési szándékát a párizsi klímaegyezményből. Ami az egészségügyet illeti, fontos cél számára, hogy megszűnjön a szélesebb társadalmi rétegek számára is ellátást biztosító Obamacare. Azt pedig, hogy milyen becsmérlően beszél az Amerikában élő különböző kisebbségi csoportokról, még kevésbé kell bemutatni. Éppen ez magyarázhatja, hogy miért növekedett a civil szervezetek számára összegyűjtött adományok összege. Amir Pasic, az Indianai Egyetemen működő Lilly Family Jótékonysági Iskola dékánja hosszú évek óta vizsgálja ezt a szektort. A professzor elmondása szerint „a magánszemélyek által adott adományok nagyon fontos szerepet játszottak egy olyan évben, amikor az ország nehéz politikai csatározásokon ment keresztül, és a populizmus nagymértékben növekedett”.

A politikai bizonytalanságban az amerikaiak tehát nagyobb számban fordultak a civil szervezetekhez, bízván abban, hogy orvosolni tudják a társadalomban megjelenő gondokat. Cathy Curtis a San Franciscó-i Városfejlesztési Központ a Fenntartható Mezőgazdaságért (CUESA) nonprofit szervezet tanácsának tagja. Bár alapvetően a pénzügyi világban dolgozik, azért csatlakozott a CUESA-hez, mert hisz abban, hogy „szükség van egy olyan élelmiszer-ellátási rendszerre, amely környezetbarát, humánus, gazdaságilag fenntartható és szociálisan igazságos”. A szervezet segíti például a kis családi termelők munkáját a nagy multinacionális cégekkel szemben, gyermekeket oktat a helyes táplálkozásra, odafigyel az egyenlőségre, legyen szó nemi vagy származási identitásról. Cathy szerint „meg kell teremteni a lehetőséget, hogy egy tiszta levegőjű és vizű helyen éljünk, hogy egészségesen előállított, finom ételeket együnk, hogy segítsük a magánvállalkozókat, hogy az embereknek ugyanazokat az esélyeket adjuk meg, legyenek bárkik, jöjjenek bárhonnan”. Szerinte az ország most ketté van szakadva. Trump követőit – és főleg az elnököt magát – nem érdekli a környezet, a szociális egyenlőség vagy a sokszínűség, csak azon vállalatok növekedése, amelyekben érdekeltek. – Ez ijesztő időszak, amelyet nem lehet megoldani, ha nem jön létre drámai változás a politikai hatalomban. Addig pedig – zárja gondolatait Cathy – a CUESA-hoz hasonló szervezetek működése létfontosságú, bár félő, hogy tönkreteszik az eddig elért eredményeket.

Nemcsak társadalmi, de gazdasági tényezők is hozzájárulnak a civil szervezetek erősödéséhez a tengerentúlon. Megfigyelhető: amikor a tőzsde jobb állapotban van, az adományok is lendületesebben gyűlnek. Például 2016-ban a New York-i Értéktőzsde S&P 500 részvényindexe nem várt, 9,5 százalékos növekedést produkált a sikertelen 2015-höz képest. A Giving USA kutatói kimutatták, hogy ezen mutató teljesítménye az elmúlt évek során nemegyszer egy irányba mozdult el az adományok mértékével. Ugyanakkor nemcsak a piac hat a civil szervezetek fejlődésére, de azok ma már olyan jelentős szerepet töltenek be, hogy a kutatók szerint az ipari fejlődés új korszakát vetítik elő. Az első a 20-as évek óriás vállalatainak kialakulása volt, ezt követte az 50-es években a menedzsment megerősödése, a 80-as években viszont a hangsúly áthelyeződött a csapatmunkára. Ma a profit mellett a vállalatok számára legalább olyan fontos a társadalomra gyakorolt hatás. Ezt mutatja be egy az Egyesült Államok északi partjáról érkező példa is. A Collette utazási iroda elnöke, Dan Sullivan Jr. egy perui útja során jött rá, milyen fontos a nehéz helyzetben lévő embertársak segítése. Peruban véletlenül egy helyi iskolában találta magát turistacsoportjával, és elképesztette őt a szegénység, amit ott látott. Nemcsak a saját, de a több mint százéves vállalat életében is nagy változás következett be ekkor. Sullivan létrehozott egy alapítványt, amely világszerte segíti a nehéz körülmények között elő gyermekeket. Emellett a cég több mint 650 munkatársa havonta négy óra fizetett szabadságot kap, hogy önkéntes munkában vegyen részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.