A hírszerzés pénzét is elsikkaszthatta a leváltott dél-koreai elnök

A helyi sajtó mintegy 900 millió forintnyi összegről beszél.

MTI
2018. 01. 04. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírszerzés sok százmillió forint értékű titkos pénzügyi alapjainak eltulajdonításával is vádolják a leváltott dél-koreai elnököt – jelentette csütörtökön a helyi sajtó. A dél-koreai ügyészség azt közölte a médiával, hogy Pak Kunhje 2013 és 2016 közepe között havonta 12-48 millió forintnyi összeget kapott a Nemzeti Hírszerzési Szolgálattól. A sajtó szerint a teljes összeg mintegy 895 millió forintra rúg, a pénzeket a hírszerzés ügynökei az államfő tanácsadóinak adták át üres parkolókban, az elnöki palota közelében lévő sikátorokban.

A Yonhap hírügynökség szerint a pénz a hírszerzés különleges pénzügyi alapjaiból származik, amelyekkel a hivatal elszámolás nélkül gazdálkodhatott. Egyelőre nem tudni, hogy a Pak ezeket a pénzeket mire költötte, egyes médiumok szerint személyes használatra, illetve az őt támogató csoportok pénzelésére fordította.

Az ország első női államfőjét, Pak Csonghi katonai diktátor lányát azért távolította el hivatalából a parlament 2016-ban, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Cshö Szunszil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki helyi nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Cshö ellenőrzött. Pakot továbbá zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel vádolják. Ha elítélik, akár életfogytiglani börtönt is kaphat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.