Afrikában kétszer annyian halnak bele műtétekbe, mint máshol

A kórházak felében nincs megbízható oxigénellátás, nincs megoldva a páciensek műtét utáni megfigyelése.

MTI
2018. 01. 04. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe, noha az ottani páciensek fiatalabbak, és jobb kondícióban vannak – írta a The Lancet című orvosi szakfolyóirat egy minden korábbinál átfogóbb regionális felmérés eredményét ismertetve. A kutatók azzal magyarázzák a tragikus afrikai halálozási statisztikát, hogy kevés a szakorvos, hiányos a kórházak felszereltsége, és elégtelen a műtét utáni ellátás. A páciensek műtét előtti és utáni jobb felügyeletével sok életet lehetne megmenteni – vélik a szakemberek.

25 afrikai ország 247 kórházában tanulmányozta a sebészi munka eredményességét a Dél-afrikai Orvosi Kutatási Tanács. Megállapította, hogy a 0,5 százalékos globális átlaggal ellentétben Afrikában 1 százalék a nem tervezett műtétek halálozási rátája, és csaknem minden ötödik operációnál lép fel szövődmény, ezek több mint fele fertőzés, a szövődményekbe minden tizedik beteg hal bele. A legtöbb nem sürgősségi műtét császármetszés.

Afrikában a kórházak több mint fele nem rendelkezik megbízható oxigénellátással, egyharmadukban nem megbízható az áramellátás sem, és a kórházak csaknem felében nincs megoldva a páciensek műtét utáni megfigyelése. A vizsgált országokban 100 ezer lakosra mindössze 0,7 szakorvos – sebész, szülész, altatóorvos – jut, ami harmincada annak, amennyi szükséges lenne a halálozási ráta csökkentéséhez. Emellett 100 ezer főre évente mindössze 212 műtét jut, huszadannyi, mint amennyi egy ország műtéti szükséglete.

A tanulmány csendes gyilkosnak nevezi a sebészet „hiányát” Afrikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.