Az évforduló, ami lángba boríthatja a régiónkat

A volt szerb elnök ünnepi beszédét a nagyszerb hegemonikus törekvések felmelegítéseként értelmezik.

Majláth Ronald
2018. 01. 10. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába nyilvánították diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek, hiába figyelmeztettek a nagyhatalmak előre, mégis megünnepelték kedden a boszniai Szerb Köztársaságban a köztársaság napját. Az esemény csúcspontja ezúttal kétségtelenül Tomislav Nikolic egykori szerb államfő produkciója volt, aki ünnepélyes keretek között vette át a Szerb Köztársaság érdemrendjét. A boszniai szerb entitás ezzel köszönte meg Nikolic szolgálatait a Szerbiával való politikai kapcsolatok fejlesztéséért és megerősítéséért. Amire viszont korántsem lehetett számítani, az Nikolic kijelentése volt a rendezvényen.

„Ha az egyesüléshez vezető út az önök önállósága és függetlensége, szívből kívánom önöknek az önállóságot és a függetlenséget. Erről az útról nem szabad letérni. Lesz még száz akadály, de mi azok az emberek vagyunk, akik a népakarat előtt járnak. Az akarat pedig világos: Szerbia és a Szerb Köztársaság közösen fog dönteni a közös sorsról” – fogalmazott a volt államfő.

Habár az ünnepségen nem Nikolic képviselte a szerb államot – ezt a feladatot a szerb belügy-, a honvédelmi-, valamint az igazságügyi miniszter kapta – a kijelentés súlyát több új fejlemény is növelte.

Ismert: a boszniai Szerb Köztársaságban január 9-én ünneplik a köztársaság napját, mivel 1992-ben ezen a napon a boszniai szerbek megpróbáltak elszakadni Bosznia-Hercegovinától. Mivel a lépésük sikertelen volt, több éves háború következett, amely 100 ezernél is több halálos áldozatot követelt. A boszniai alkotmánybíróság aztán 20 évvel a daytoni békeszerződés aláírása után, 2015 novemberében döntést hozott arról, hogy a Szerb Köztársaság napjának ünneplése diszkriminatív és alkotmányellenes, mert majdnem egybeesik az ortodox szerb karácsonnyal. Ezzel ugyanis kizárja az ünneplésből a szintén ebben az országban élő katolikus horvátokat, akik korábban ünneplik a karácsonyt és a muzulmán bosnyákokat, akik egyáltalán nem ünneplik a karácsonyt. 2016 szeptemberében ezért a Banja Luka-i (Orbászvár) vezetés népszavazást rendezett arról, hogy bejegyezzék-e az ünnepet, a támogatók pedig hatalmas fölénnyel győztek. A szavazásra buzdító kampány keretében akkor újra fellángoltak az indulatok a bosnyákok, a szerbek és a horvátok között.

A mostani ünnepség jelentőségét nagyban emelte, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök annak ellenére is gratulált Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és az ott élő lakosoknak, hogy mind az Egyesült Államok, mind pedig az Európai Unió alkotmányellenesnek tartja az ünnepséget. A levélben Vucic azt ígérte, hogy Belgrád mindig a Szerb Köztársaság mellett áll majd. Hozzátette, sok munka áll a két ország előtt, de jelenleg a legfontosabb a gazdasági, a kulturális és szellemi kapcsolatok fejlesztése.

Hogy mit is jelenthet Szerbia kiállása a távolabbi jövőben, egyelőre kérdéses. Ugyanakkor tény, hogy a boszniai szerb vezetés most egy olyan új alkotmányon dolgozik, amely lehetővé tenné az elszakadást Boszniától. Mindezt Dodik jelentette be novemberben a Banja Lukka-i Jogi Karon. Úgy fogalmazott: az új alkotmány „nem lesz szeparatista jellegű, de lehetővé teszi majd az elszakadás kérdésének megnyitását”. Ugyanitt a boszniai szerbek vezetője kétségbe vonta a boszniai állami szervek hatáskörét, de azt is felvetette, hogy Bosznia-Hercegovinának nincs is területe, mert az a szerb entitásból és a bosnyák-horvát föderációból áll. A szövetségi államnak így szerinte csak határai vannak. Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja ezúttal minél korábbinál élesebben reagált Dodik felvetésére, mikor a Deutsche Wellének kijelentette, hogy a Szerb Köztársaság esetleges függetlenségi lépése esetén nem zárja ki a háború lehetőségét sem.

További találgatásokra adhat okot az is, hogy továbbra sem tudni, pontosan mit fog tartalmazni az a közös nyilatkozat, amelyet Belgrád és Banja Luka fogadna el a szerb nemzet megmaradásáról. A szerb Vecernje novosti írja, február 15-én, Szerbia államiságának ünnepén fogják nyilvánosságra hozni azt a dokumentumot, ami a „Szerb Köztársaság és Szerbia közti különleges és párhuzamos kapcsolatokról szóló megállapodás záradéka” nevet viseli. Az eddigi információk szerint a nyilatkozat elsősorban jogokat rögzít majd, többek közt a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód használatának, a szerb kultúra tanulmányozásának és ápolásának, a szerb kulturális-történelmi hagyaték őrzésének és védelmének jogát. A nyilatkozat mögött azonban sokan a boszniai szerb entitás és Szerbia további közeledését látják, ami a jövőben veszélyt jelenthet a szövetségi államra.

Nem véletlen így, hogy Nikolic mostani kijelentéseit a bosnyák politikusok a nagyszerb hegemónia eszméjének felmelegítéseként értelmezik. A bosnyákok vezető politikai erejének, a Demokratikus Akció Pártjának alelnöke, Adil Osmanovic elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a nagyszerb törekvéseket Nikolicnak nem sikerült megvalósítania még akkor sem, amikor még elnök volt. Zeljko Komsic, a Demokratikus Front elnöke viszont úgy látja, hogy a Szerb Köztársaság napjának megünneplése korántsem ártalmatlan. Szerinte Dodik, amíg nem reagál senki sem Szarajevóból, tovább fog haladni azon az úton, hogy megvalósítsa a terveit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.