Az ifjú német szocdemek nagyon nem akarnak közösködni Angela Merkellel

Még mindig nem lett egyszerűbb Martin Schulz helyzete a német nagykoalíciós tárgyalások során.

Garamvölgyi Flóra
2018. 01. 24. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nem lett egyszerűbb Martin Schulz helyzete a német nagykoalíciós tárgyalások során. Bár pártja többségi támogatását már sikerült megszereznie a folytatáshoz, politikai hitelét nem jó irányba mozdította a nehezen meghozott döntés. A nyomás egyre nagyobb, hiszen Európa vezető hatalmát lassan már negyedik hónapja ügyvezető kormány irányítja. Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a szociáldemokraták (SPD) a tagság voksai alapján döntenek arról, hogy ismét szövetségre lépnek-e Angela Merkelékkel. Ez pedig, úgy tűnik, már csak a Jusoson, az SPD ifjúsági szervezetén múlik.

A Jusos hetek óta küzd a nagykoalíció ellen – a végső szavazásig annyi új tagot akarnak felvenni, ahányat csak lehet, hogy minél több voksot tudjanak leadni a szövetség ellen. Azt, hogy ez a stratégia mennyire lesz hatékony, egyelőre nem lehet tudni, annyi azonban bizonyos, hogy az SPD a bonni pártkongresszus után egyre több új párttagot regisztrált. Az észak-rajna–vesztfáliai szociáldemokraták kedd reggel már 520 párfelvételi kérelmet kaptak online, amely mellett a visszalépők száma szinte elenyésző. (Csak érzékeltetésképpen: 2017-ben összesen 8000 bejegyzés volt, ez már évek óta a legmagasabb érték.) De más területeken, például Bajorországban és Berlinben is megugrott a csatlakozók száma, előbbiben száz, utóbbiban hetven új kérelem érkezett csupán kedd délelőtt.

A bonni tárgyalásokon – ahol 56,4 százalék állt a koalíció mellett, amely nagyjából 440 ezer főt jelent az SPD részéről – Schulz azzal érvelt, hogy előző nap Emmanuel Macron francia államfővel beszélt telefonon a szövetség jelentőségéről. A pártelnök ezzel azt próbálta hangsúlyozni, hogy Európa (és a világ) jövőjének szempontjából is lényeges, hogy Németországnak cselekvőképes kormánya legyen, hogy közösen küzdjék le a nemzetközi válságokat. Ám Macron említésével nem mindenkit győzött meg, sokan gyengének nevezték Schulzot, amiért egy sikeres európai politikus neve mögé húzódik saját érvek helyett.

A két párt közötti legkényesebb kérdések a menekült-, a szociál- és a munkapolitika, amelyekben a tárgyalások során egymásnak élesen ellentmondó eredményeket kell felmutatniuk szavazóbázisuknak. Az előbbivel kapcsolatban Schulz hangsúlyozta, hogy a koalíciós egyeztetések folyamán igyekszik mindent megtenni a menekült családok egyesítésének megkönnyítéséért. Az utóbbiak ügyében pedig kiemelte, hogy a cél az európai minimálbér bevezetése, és az, hogy megoldást találjanak a fiatalkori munkanélküliség problémájára.

Ilyen hosszan húzódó tárgyalási időszak mindenesetre még soha nem volt Németországban a választások után, és a választópolgárok érthető módon egyre türelmetlenebbek. – Az emberek belefáradtak a várakozásba, és minden egyes nap új kormány nélkül éppenséggel nem növeli a pártokba és a demokráciába vetett bizalmat – mondta a kereszténydemokraták (CDU) parlamenti frakcióvezetője, Volker Kauder. A CSU főtitkára, Andreas Schuer pedig azt hangsúlyozta, hogy a Bundestag-választás után több mint száz nappal maximálisan jogos igény az emberek részéről, hogy a pártok végre megállapodjanak. Ám az eddigi tempó alapján az új német szövetségi kormány várhatóan csak húsvét körül alakulhat meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.