Belereccsent a kínai gazdaság a környezetvédelmi intézkedésekbe

Rég nem látott mélyponton van termelői árak növekedése, miután korlátozták a szennyező üzemek munkáját.

Koncz Tamás
2018. 01. 10. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom havi mélypontra lassult a termelői árak emelkedésének üteme decemberben Kínában, ahogy a légszennyezettség csökkentését célzó kormányzati intézkedések visszafogták az ipari termelés bővülését, és ezzel mérsékelték a nyersanyagok iránti keresletet.

A kínai statisztikai hivatal adatai alapján elmondható, hogy a termelői árak tavaly decemberhez képest 4,9 százalékkal emelkedtek, ami 2016 novembere óta a legkisebb érték. Elemzők valamivel alacsonyabb, 4,8 százalékos növekedésre számítottak a novemberben mért 5,8 százalékos emelkedés után.

Kína északi részén november közepén kezdődött el hivatalosan a fűtési szezon. A téli szmog redukálása érdekében a kormány elrendelte, hogy állítsák meg vagy csökkentsék a termelést egy sor légszennyező vasműben, acél- és más nehézipari gyárban. Ráadásul a háztartások millióit utasították arra, hogy szén helyett gázzal fűtsenek a téli hónapokban.

A környezetvédelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a negyedik negyedévben mind a 28 kínai nagyváros teljesítette a levegő minőségére vonatkozó célokat, de az időjárási körülmények várható alakulása az idei év elején jelentősen megnehezítheti a légszennyezettség elleni küzdelmet.

A vártnál kissé lassabban nőttek a fogyasztói árak is decemberben. Éves összehasonlításban 1,8 százalékos emelkedést mértek, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők kicsit magasabb értékre, 1,9 százalékra számítottak a novemberben mért 1,7 százalékos éves növekedés után. Havi összevetésben 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a szakemberek ebben az időintervallumban 0,4 százalékos növekedést vártak a novemberi stagnálás után.

Kína a zöld intézkedések sorában az is vállalta, hogy fokozatosan leállítja a robbanómotoros autók gyártását és kereskedelmét – ez nemcsak globális érdek lenne, hanem saját is hiszen a Time.com által idézett kutatásból az derül ki, hogy Dél-Kínában a lakosság harmada (!) már most is a légszennyezés és a szmog következményeként kialakuló betegségekbe hal bele.

Meglehet, mindez kevés lesz. Mint ahogy arról korábban írtunk, az időszakos korlátozások ellenére Peking a világ legnagyobb környezetszennyezőjének számít, és igencsak hozzájárult ahhoz, hogy 2017-ben ismét növekedhetett a világ szén-dioxid-kibocsátása: a Phys.org cikkében azt írják, idén a a 2016-os szinthez képest 2 százalékkal többet küldtünk a levegőbe a szennyező anyagból.

Hogy milyen elképesztő mértékű szennyezésről beszélünk, arról álljon itt egy adat:

2017-ben 41 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott az emberiség a levegőbe – számították ki a szakértők. Ennek több mint negyedéért, 28 százalékáért felelős Kína, és a növekedés is nagyrészt az ő „érdemük”.

A kínai termelés ugyanis szépen növekedett, 2016-hoz képest 3 százalékkal többet füstöltek el. A gyárak ugyanis több terméket állítottak elő, az energiatermelésben pedig a kevés eső miatt visszaesett a vízerőművek hozzájárulása. Ha a globálisan kibocsátott szén-dioxidot nem sikerül a kívánt értékhatár alatt tartani, akkor a globális felmelegedés néhány évtized alatt túllépheti a 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedést, ami katasztrofális következményekkel jár majd a bolygó élővilága számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.